Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Sociaal Bestek publiceert drie winnaars essaywedstrijd

Hoe kan de rol van de burger in de sociale zekerheid sterker worden? Dit is de basis onder de essaywedstrijd van het Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid (NGSZ), de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en Sociaal Bestek. De inzenders die de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen, zijn op 19 mei bekendgemaakt. In het juninummer van Sociaal Bestek zijn de drie essays opgenomen. 

essay-letters-logos-3-partijen-shutterstock_317973452
Kern van de essays

De drie winnaars zijn Anja Geurts, Ernst Zegers en Myrthe Weijman. Geurts’ essay is een hartenkreet van een mantelzorger die vastloopt in het zoeken van de juiste zorg voor haar kinderen. Zij pleit voor een minder geldgedreven, strak gereguleerde uitvoering en meer speelruimte voor uitvoerders. Ernst Zegers wijst in zijn inzending op de ingewikkelde regelgeving en op brieven waar veel burgers geen wijs uit kunnen. Overheid en burgers leven op verschillende planeten. De uitvoerders zouden veel vaker met burgers in gesprek moeten gaan om te horen wat zij nodig hebben. 

De vertrouwensbreuk staat centraal in het essay van hoofdprijswinnaar Myrthe Weijman. Burgers worden niet gehoord, voelen zich niet gehoord. Om dat te herstellen kun je volgens haar twee dingen doen: raadgevende referenda en het organiseren van burger-praatgroepen die ideeën ontwikkelen over verschillende onderwerpen. Dat lukt als de overheid duidelijk uitlegt waarom ideeën worden overgenomen of niet. En als deze participatie niet bureaucratisch wordt. De overheid zou een nieuwsgierige organisatie moeten zijn die wil leren.

Niet pas achteraf

Voor Den Haag is de boodschap van alle deelnemers: zorg dat regels en wetten eenvoudiger worden, luister naar de burger, geef meer ruimte aan de uitvoering en betrek de uitvoering én burgers vooraf bij het maken of veranderen van wetten. Dus niet pas achteraf, want dan blijkt de burger de klos.

Ook interessant

221123-rondetafelgesprek-menselijkemaat-fatma-koser-kaya
25/11/2022

Rondetafelgesprek over menselijke maat: de grondhouding is belangrijk

In een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de menselijke maat bracht LCR-voorzitter Fatma Koşer Kaya verschillende belangrijke punten naar voren. Menselijke maat, zo stelde ze, heeft alles te maken met een grondhouding. 'Ik luister naar u, ik hoor u. Ik hoor ook waar u mee te maken hebt en ik hoor ook waar u mee te maken hebt. En ik hoor waar het probleem werkelijk zit.'

Lees het bericht
word-vrijwilliger-vergoeding-belastingdienst_1414749611
16/04/2022

Vrijwilliger en problemen met vergoedingen?

De belastingaangifte moet worden gedaan. Dat betekent weer hoofdpijn voor veel vrijwilligers die een vergoeding voor hun inzet of reiskosten (terug)krijgen van 'hun' organisatie. Want, zijn het nu inkomsten? Moet je dat doorgeven aan de gemeente of UWV? De LCR wil weten of je in de problemen komt.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.