We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9-15 uur 👈🏾
Praat mee: hetgaatovermij.org
Hoe kan de rol van de burger in de sociale zekerheid sterker worden? Dit is de basis onder de essaywedstrijd van het Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid (NGSZ), de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en Sociaal Bestek. De inzenders die de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen, zijn op 19 mei bekendgemaakt. In het juninummer van Sociaal Bestek zijn de drie essays opgenomen.
De drie winnaars zijn Anja Geurts, Ernst Zegers en Myrthe Weijman. Geurts’ essay is een hartenkreet van een mantelzorger die vastloopt in het zoeken van de juiste zorg voor haar kinderen. Zij pleit voor een minder geldgedreven, strak gereguleerde uitvoering en meer speelruimte voor uitvoerders. Ernst Zegers wijst in zijn inzending op de ingewikkelde regelgeving en op brieven waar veel burgers geen wijs uit kunnen. Overheid en burgers leven op verschillende planeten. De uitvoerders zouden veel vaker met burgers in gesprek moeten gaan om te horen wat zij nodig hebben.
De vertrouwensbreuk staat centraal in het essay van hoofdprijswinnaar Myrthe Weijman. Burgers worden niet gehoord, voelen zich niet gehoord. Om dat te herstellen kun je volgens haar twee dingen doen: raadgevende referenda en het organiseren van burger-praatgroepen die ideeën ontwikkelen over verschillende onderwerpen. Dat lukt als de overheid duidelijk uitlegt waarom ideeën worden overgenomen of niet. En als deze participatie niet bureaucratisch wordt. De overheid zou een nieuwsgierige organisatie moeten zijn die wil leren.
Voor Den Haag is de boodschap van alle deelnemers: zorg dat regels en wetten eenvoudiger worden, luister naar de burger, geef meer ruimte aan de uitvoering en betrek de uitvoering én burgers vooraf bij het maken of veranderen van wetten. Dus niet pas achteraf, want dan blijkt de burger de klos.
Op Woensdag gehaktdag sturen alle ministeries hun jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ze verantwoorden hiermee hun beleid. Ook de Algemene Rekenkamer reageert hier dan op. Wat in die verantwoording mist, is het signaal van burgers die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. Dát is er nu.
Lees het berichtEen groot deel van de mensen die in aanmerking komt voor beschut werken, staat op een wachtlijst. Het gaat om ongeveer 35 procent van het aantal mensen met een beschut werk-indicatie die op de wachtlijst staat. Tussen regio’s zijn grote verschillen in de wachtlijsten. Dat zijn de voorlopige conclusies uit signalen over Beschut werk.
Lees het berichtHoe bijzondere bijstand en andere minimaregelingen in Nederland precies worden uitgevoerd, is lastig te zeggen. Het aanvragen is onduidelijk is, daarna is het een loterij of de uitkomst positief uitvalt. De voorwaarden voor bijzondere bijstand en minimaregelingen helder opstellen én naleven, is nu belangrijker dan ooit.
Lees het berichtWij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.