De belastingaangifte moet worden gedaan. Dat betekent weer hoofdpijn voor veel vrijwilligers die een vergoeding voor hun inzet of reiskosten (terug)krijgen van 'hun' organisatie. Want, zijn het nu inkomsten? En wat zijn hier de gevolgen van? Moet je dat doorgeven aan de gemeente of UWV? De LCR wil weten of je in de problemen komt. Deze regels moeten uitvoerbaar zijn en geen drempels opwerpen.

word-vrijwilliger-vergoeding-belastingdienst_1414749611

Je werkt als vrijwilliger voor een belangenorganisatie. Je zet je vrijwillig in voor bijvoorbeeld een kinderboerderij. Of je doet ander vrijwilligerswerk. Dan moet je ook kosten maken omdat je moet reizen, spullen moet versturen of kopiëren. Je kunt deze kosten meestal gewoon terugkrijgen van de organisatie waarvoor je je inzet (onkostenvergoeding).

Hoe het hoort te gaan

Ook krijgen vrijwilligers soms een klein bedrag als bedankje (vrijwilligersvergoeding). Want als je van een uitkering rond moet komen, is het geen vetpot. Die vergoeding mag niet boven een maximum uitkomen: 5 euro per uur, maximaal 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Anders kom je boven de vrijstelling van de Belastingdienst en dat kan gevolgen hebben voor jouw uitkering of ander inkomen. Je moet deze vergoedingen, ook als ze onder dat maximum blijven, wel melden bij de gemeente of UWV. Als het goed is, gebeurt er niets als je onder die maximale bedragen blijft.

Problemen met vergoedingen

De LCR krijgt signalen dat de Belastingdienst ook onkostenvergoedingen voor bijvoorbeeld trein of auto ziet als inkomsten. Of dat deze vergoedingen worden opgeteld bij de vrijwilligersvergoeding. Als dat gebeurt, kun je in de problemen komen. Ga je over de grens, dan vervalt de vrijstelling en wordt alles als inkomen gezien.
De LCR vindt dit een keiharde én onrechtvaardige manier van omgaan met deze vergoedingen. Daar moet iets aan veranderen.

Vertel ons daarom jouw verhaal! 👇🏾

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.