Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Minister Schouten luistert naar mensen met ervaringen in de bijstand

'Ik wil graag werken, maar de regels maken het zowat onmogelijk.' Of: 'Het vangnet van de bijstand is te plakkerig: je wordt erin gevangen gehouden'. Vijf mensen deelden samen met de LCR deze week hun ervaringen in de bijstand met minister Carola Schouten. Niet eenmalig, want het is de bedoeling dat mensen geregeld vanuit hun eigen leven vertellen wat er beter kan.

Storytelling-overleg-Schouten_436650400

De regeltjes in de bijstand en de manier waarop met mensen wordt omgegaan, dat staat voor de deelnemers aan het gesprek met minister Carola Schouten van armoede en participatie centraal. Stuk voor stuk hebben zij nauwelijks mogelijkheden om uit de bijstand te komen. De een heeft jarenlang gewerkt naast de bijstandsuitkering en raakte gestresst door alle verrekeningen met de uitkering. 'Er zijn verschillende percentages en ik moest het geld terugbetalen op momenten dat ik net ook de huur moest betalen. Dan kom je direct in de problemen.'
Het gesprek heeft als onderwerp hoe mensen zich kunnen redden. Geen van de vijf aanwezigen hebben (of hadden) in de bijstand het idee het goed te redden. Er moeten altijd kunstgrepen worden uitgehaald. Een man vertelde dat hij jarenlang op straat had geleefd. Dat leven daar was rustiger dan steeds te maken te hebben met de gemeente. 'Ik had een fijne klantmanager toen ik nog op straat leefde. Daarna kreeg ik een ander en die heb ik al drie jaar niet gezien. Ik heb een huis en ik wil graag werken, maar niemand die me daarbij echt helpt. Dus doe ik het zelf wel.'

Behandeling

De zorg kan ook een grote drempel zijn om uit de bijstand te komen. Sommige mensen wachten lang op een behandeling in de GGZ waardoor ze in de bijstand blijven zitten. Ook dan is werken naast een uitkering bijna ondoenlijk omdat de regels wat er terugbetaald moet worden niet helder zijn. Naast de bijstand heeft iedereen ook te maken met toeslagen.
Minister Schouten herkent veel van de verhalen, maar is duidelijk geschokt als ze het verhaal van de dakloosheid hoort. 'Je moet me beloven mij te bellen als je van plan bent weer op straat te gaan wonen', drukt ze de man op het hart.
Het is de bedoeling dat de groep vaker bij de minister op bezoek gaat om ervaringen te delen. De bijzondere bijstand, energietoeslagen of andere manieren van hulp komen nog aan bod. Voor een belangrijk deel staan de signalen van de Landelijke Cliëntenraad centraal, zoals bijvoorbeeld het signaal Bijzondere bijstand (on)mogelijk!

Ook interessant

HOGM Podcast icoon 285x165px
31/10/2022

Podcast 'Fatma Koşer Kaya, de nieuwe voorzitter'

Morgen begint Fatma Koşer Kaya als voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. Eerder namen we voor #Hetgaatovermij een podcast met haar op. Wie is zij? Wat is haar achtergrond? Waarom juist de LCR? Die is nu te beluisteren: uitzending nummer 3.

Lees het bericht
Esmah-Lahlah-Uitsnede-website-Dolph-Cantrijn
22/09/2022

Esmah Lahlah houdt Ab Harrewijnrede op LCR-congres 13 oktober

Niemand minder dan Esmah Lahlah, wethouder Bestaanszekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling in Tilburg, houdt op het LCR-congres van 13 oktober 2022 de Ab Harrewijnrede. Het thema? Armoede. Er is inmiddels meer bekend over het programma.

Lees het bericht
Beginnende-schulden-betalignsachterstand-635648501
07/04/2022

Pakhuis 6 april 2022: Sleutel oplossing schuldenprobleem ligt bij schuldeisers

Een pauzeknop voor mensen met schulden is mooi. De knelpunten zitten vooral bij de hoge aanmanings- of incassokosten van de schuldeisers. Daarbij lijkt de overheid koploper. Voor mensen met betalingsachterstanden is het persoonlijk contact belangrijk. Dat blijkt uit de Pakhuis-uitzending van 6 april.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.