Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Verrekening van inkomsten. Een UWV-meldpunt dat geen meldpunt bleek te zijn. De TONK die niet gevonden kon worden. De voorschotten die mensen kregen terwijl ze eindeloos wachtten op de beoordeling van de WIA die tóch niet terugbetaald moesten worden. 2021 was een goed én vol jaar voor de mensen voor wie de LCR opkomt. Het staat allemaal in het Jaarverslag 2021.

2021-Jaarverslag-Landelijke-Clientenraad-LCR-12-apr-2022
Wantrouwen

Een van de meest pijnlijke onderwerpen aan het begin van 2021 hangt als een schaduw boven alle gebeurtenissen: het toeslagenschandaal. Bizar genoeg zijn hierdoor veel meer kwesties aan het licht gekomen. Alsof er eindelijk aandacht voor was. Er waren veel meer schandalen te melden in dit jaar. De jaren slepende zaak van adressenbestanden van UWV die op een verkeerde afdeling terecht waren gekomen (OTN-affaire). Het terugvorderen van voorschotten van mensen die eindeloos moesten wachten op de keuring voor arbeidsongeschiktheid. Berekeningen van uitkeringen die niet klopten of mensen die óók op een zwarte lijst van de Belastingdienst terecht waren gekomen. De overheid zal een tandje bij moeten zetten om dat vertrouwen terug te winnen.

Verbeteringen

Er zijn nog zoveel veranderingen en verbeteringen door te voeren zodat iedereen op bestaanszekerheid kan rekenen. Zoals een andere verrekening van inkomsten met de uitkering waardoor mensen er écht beter van worden als ze aan de slag kunnen en er niet op achteruit gaan. Of versoepelingen in de Participatiewet. Samen met de raad, het dagelijks bestuur en het team van de LCR bracht LCR-voorzitter Amma Asante de onderwerpen krachtig in de media naar voren. 

Congres, RoeteRing en Pakhuis

Tijdens het bruisende congres kwamen veel nieuwe punten aan de orde. Er was een mooi aansluitend studioprogramma, een bevlogen Ab Harrewijnrede van nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en vooral ook de uitreiking van de eerste RoeteRing aan Eva Gonzaléz Peréz. En niet te vergeten de presentatie van LCR-nieuwe stijl met maar liefst 2 websites.
Andere terugkomende evenementen zijn de uitzendingen van de LCR samen met Pakhuis de Zwijger. Ze doen zonder uitzondering veel stof opwaaien.
De LCR-hoogtepunten van 2021 zijn allemaal terug te lezen in een interactief Jaarverslag 2021.

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

pakhuis-de-zwijger-gemeente-aan-zet-10-maart-2022
11/03/2022

Uitzending 10 maart 2022 Gemeente aan zet: veel meer voor én met inwoners

Dak- en thuisloosheid oplossen? Gemeenten moeten veel meer doen voor mensen die op het werk ondersteuning vragen. Inwoners zijn niet op te knippen in 'stukjes'. En een sterkere stem voor burgers. Allemaal in het debat tussen politici én inwoners in Pakhuis de Zwijger op 10 maart 2022.

Lees het bericht
220615-Schouten-werkcoalitie-verbeteren-bestaanszekerheid
15/06/2022

Minister, verbeter bestaanszekerheid mensen met een beperking

Bied mensen met een beperking bestaanszekerheid en werk! Die oproep deed de Werkcoalitie vandaag aan minister Schouten van armoedebeleid en participatie. De Werkcoalitie – Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad, FNV, VCP, CNV, Wij Staan Op!, MIND, Coalitie voor inclusie en Stichting Studeren & Werken Op Maat – overhandigde de minister een manifest met vier voorstellen.

Lees het bericht
woensdag-gehaktdag-jpg
16/05/2022

LCR-signalen vanuit burgers voor Woensdag gehaktdag

Op Woensdag gehaktdag sturen alle ministeries hun jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ze verantwoorden hiermee hun beleid. Ook de Algemene Rekenkamer reageert hier dan op. Wat in die verantwoording mist, is het signaal van burgers die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. Dát is er nu.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.