Verrekening van inkomsten. Een UWV-meldpunt dat geen meldpunt bleek te zijn. De TONK die niet gevonden kon worden. De voorschotten die mensen kregen terwijl ze eindeloos wachtten op de beoordeling van de WIA die tóch niet terugbetaald moesten worden. 2021 was een goed én vol jaar voor de mensen voor wie de LCR opkomt. Het staat allemaal in het Jaarverslag 2021.

2021-Jaarverslag-Landelijke-Clientenraad-LCR-12-apr-2022
Wantrouwen

Een van de meest pijnlijke onderwerpen aan het begin van 2021 hangt als een schaduw boven alle gebeurtenissen: het toeslagenschandaal. Bizar genoeg zijn hierdoor veel meer kwesties aan het licht gekomen. Alsof er eindelijk aandacht voor was. Er waren veel meer schandalen te melden in dit jaar. De jaren slepende zaak van adressenbestanden van UWV die op een verkeerde afdeling terecht waren gekomen (OTN-affaire). Het terugvorderen van voorschotten van mensen die eindeloos moesten wachten op de keuring voor arbeidsongeschiktheid. Berekeningen van uitkeringen die niet klopten of mensen die óók op een zwarte lijst van de Belastingdienst terecht waren gekomen. De overheid zal een tandje bij moeten zetten om dat vertrouwen terug te winnen.

Verbeteringen

Er zijn nog zoveel veranderingen en verbeteringen door te voeren zodat iedereen op bestaanszekerheid kan rekenen. Zoals een andere verrekening van inkomsten met de uitkering waardoor mensen er écht beter van worden als ze aan de slag kunnen en er niet op achteruit gaan. Of versoepelingen in de Participatiewet. Samen met de raad, het dagelijks bestuur en het team van de LCR bracht LCR-voorzitter Amma Asante de onderwerpen krachtig in de media naar voren. 

Congres, RoeteRing en Pakhuis

Tijdens het bruisende congres kwamen veel nieuwe punten aan de orde. Er was een mooi aansluitend studioprogramma, een bevlogen Ab Harrewijnrede van nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en vooral ook de uitreiking van de eerste RoeteRing aan Eva Gonzaléz Peréz. En niet te vergeten de presentatie van LCR-nieuwe stijl met maar liefst 2 websites.
Andere terugkomende evenementen zijn de uitzendingen van de LCR samen met Pakhuis de Zwijger. Ze doen zonder uitzondering veel stof opwaaien.
De LCR-hoogtepunten van 2021 zijn allemaal terug te lezen in een interactief Jaarverslag 2021.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.