Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Minister, verbeter bestaanszekerheid mensen met een beperking

Bied mensen met een beperking bestaanszekerheid en werk! Die oproep deed de Werkcoalitie vandaag aan minister Schouten van armoedebeleid en participatie. De Werkcoalitie – Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad, FNV, VCP, CNV, Wij Staan Op!, MIND, Coalitie voor inclusie en Stichting Studeren & Werken Op Maat – overhandigde de minister een manifest met vier voorstellen.

220615-Schouten-werkcoalitie-verbeteren-bestaanszekerheid

Leden van de werkcoalitie en ervaringsdeskundigen spraken vandaag minister Schouten over de uitzichtloze situatie waarin mensen met een beperking verkeren. Velen zitten vast in de Participatiewet zonder perspectief op een beter bestaan. Werken naast de uitkering leidt door ingewikkelde verrekeningen tot schulden en stress. En voor mensen met een medische urenbeperking is werken sowieso onvoldoende lonend.
Daar komt nog bij dat de sociale werkvoorziening niet meer beschikbaar is voor werkzoekenden als de stap naar de arbeidsmarkt te groot is.

Vier voorstellen

In het manifest dat vandaag is aangeboden, doet de Werkcoalitie vier voorstellen om de bestaanszekerheid voor mensen met een beperking te verbeteren.

  1. Maak een regeling voor mensen met een beperking die bestaanszekerheid biedt, met bijvoorbeeld een hogere uitkering en zonder partner- en vermogenstoets.
  2. Zorg dat iedereen met een beperking recht heeft op passende ondersteuning. 
  3. Bied een alternatief voor wie de stap naar de arbeidsmarkt te groot is. Laat mensen in sociale ontwikkelbedrijven ervaring opdoen.
  4. Onderzoek veel beter hoe het mensen met een beperking mét en zonder baan vergaat. Zodat ze gerichter en beter kunnen worden ondersteund.

Minister Schouten bleek zeer geïnteresseerd in de verhalen van de vijf mensen die hun eigen ervaring vertelden. Hoe ze klem komen te zitten omdat ze niet genoeg kunnen werken, geen mogelijkheden hebben zich te ontwikkelen of zelfstandig te gaan wonen. Het plan is om regelmatig bij elkaar te komen om ervaringen uit te wisselen, zodat zij beter in staat is om de voorstellen te baseren op de praktijk.

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

braille-werk
22/12/2021

Visueel beperkt en ervaring met aanvragen werkvoorzieningen?

Om te kunnen werken, hebben mensen die slechtziend of blind zijn soms hulpmiddelen nodig. Heb je een baan gevonden en kun je aan de slag? Hoe gaat het dan met het aanvragen én krijgen van die voorzieningen?

Lees het bericht
woensdag-gehaktdag-jpg
16/05/2022

LCR-signalen vanuit burgers voor Woensdag gehaktdag

Op Woensdag gehaktdag sturen alle ministeries hun jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ze verantwoorden hiermee hun beleid. Ook de Algemene Rekenkamer reageert hier dan op. Wat in die verantwoording mist, is het signaal van burgers die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. Dát is er nu.

Lees het bericht
2021-Jaarverslag-Landelijke-Clientenraad-LCR-12-apr-2022
13/04/2022

2021 Samen werken aan bestaanszekerheid

Verrekening van inkomsten. Een onvindbaar UWV-meldpunt. De TONK. De WIA-voorschotten. Heel veel media en een explosie op social media. 2021 was een vol jaar voor de mensen voor wie de LCR opkomt. Het staat allemaal in het Jaarverslag 2021.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.