Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

LCR dringt aan op tolerantie en échte oplossingen Participatiewet

Het komt alleen écht goed als de Participatiewet wordt gewijzigd. Tot die tijd bepleit de LCR tolerantie als het gaat om giften en bijdragen in levensonderhoud. De LCR vraagt aan Kamerleden om dit in te brengen in het Algemeen Overleg over de Participatiewet van 8 februari 2021.

armoede-en-schulden-shutterstock_1448000657
Vergissing? Fraudeur

Al jaren komen er signalen binnen over mensen die zich vergissen bij opgave van informatie voor de Participatiewet en daardoor worden aangemerkt als fraudeur. Of van bijstandsgerechtigden die veel te hard en zonder goed wederhoor worden gestraft voor het aannemen van hulp. Daar moet een einde aan komen. 

Slechter af dan in strafrecht

In de brief aan de kamerleden schetst de LCR een beeld van bijstandgerechtigden die slechter af zijn dan mensen die met Justitie in aanraking komen. Een burger is daar onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Wie een uitkering heeft, komt de 'omgekeerde bewijslast' tegen. Wie niet op tijd informatie verstrekt, kan boetes of straf verwachten waarvan de ergste is: stoppen van de uitkering. Zo worden burgers meteen in de problemen gebracht. 

Simpel Switchen

Veel gemeenten kennen dit probleem en zoeken naar oplossingen. Simpel Switchen is hier een voorbeeld van. Maar ook zij lopen tegen grenzen aan. En burgers zijn over het algemeen degenen die aan het kortste eind trekken.

Ook interessant

Vangnet-hand-vangt-vallend-persoon
28/11/2021

Onderhoud aan stelsel sociale zekerheid hoognodig: meer oog voor mensen

Ruimte voor de uitvoering om knelpunten op te lossen. Armoede door samenloop van regelingen. Gaten in de overgang van uitkering naar baan en van uitkering naar uitkering. De LCR ziet graag dat de Tweede Kamer die punten bespreekt bij de behandeling van de begroting.

Lees het bericht
energie-armoede-keuzes-2022-2126986688
15/03/2022

Mensen met een laag inkomen nú goed helpen vanwege hoge prijzen

Ruim 1 miljoen mensen hebben een laag inkomen door een uitkering of uit loon. De koopkracht van iedereen gaat erop achteruit. Voor deze groep mensen is dat extra nijpend. Zij hebben geen reserves en moeten meteen kiezen tussen eten of verwarming.

Lees het bericht
armoede-kinderen
14/02/2022

Blog Amma Asante: arme kinderen

Aanpak van kinderarmoede is een van de speerpunten van het huidige kabinet. Met ongeveer 220.000 kinderen in armoede is dat ook hard nodig. Alleen, ik vraag me dan af wat de aanpak is. Die kan onmogelijk alleen op kinderen zijn gericht.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.