Praat mee over UWV: hetgaatovermij.org

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Blog Amma Asante: Wie is solidair met wie?

Wij staan als LCR voor mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de overheid. Over wie hebben we het dan? Dat is een grote diverse groep die in totaal meer dan 7,8 miljoen uitkeringen ontvangt. Van AOW tot kinderbijslag, van bijstand tot WIA en van Wajong tot WW. We zouden dus kunnen stellen dat we een solidair land zijn.

solidariteit_549051223

In principe wel ja, maar de vraag is wie solidair is met wie? En nog interessanter, vind ik, hoe zorgvuldig gaan we met onze werkzoekenden om? Daarvoor is het nodig om wat beter te kijken. De afgelopen jaren is er namelijk veel veranderd. De instroom in de sociale werkvoorziening en de Wajong is gestopt. Laatst hoorde ik andere cijfers. Mensen die niet bij de sociale werkvoorziening (kosten 25.000 euro per jaar) terecht kunnen, hebben een verhoogd risico om op andere plekken naar boven te komen: in de criminaliteit. Hou je vast: naar schatting 45 procent van de gevangenispopulatie heeft een (licht) verstandelijke beperking: kosten 129.000 euro per jaar.

Aan de kant

Ik heb het al zo vaak gezegd: als je aan de ene kant sterk gaat bezuinigen dan komen de kosten op een ander vlak terug. Niet direct, maar wel na verloop van tijd. We zitten nu met een krappe arbeidsmarkt. Wat we ook zien dat al jaren de re-integratiemiddelen voor de WW zowat zijn afgeschaft. Gemeenten zeggen dat ze niet genoeg geld hebben om mensen te begeleiden naar werk. Wie arbeidsongeschikt is en een inkomensdaling van minder dan 35% heeft, krijgt geen uitkering. Er zijn veel mensen die in geen enkele regeling terug te vinden zijn en ook geen hulp krijgen om aan de slag te gaan. Mensen die we wél hard nodig hebben in deze tijd maar die op deze manier, vrees ik, permanent aan de kant blijven staan.

Geen cent

Dat het écht anders kan hebben we de afgelopen twee jaar gezien met alle steunmaatregelen tijdens de coronapandemie. Er zijn miljarden vrijgemaakt voor economische steun aan bedrijven en ondernemers met de NOW-regeling, kredieten, belastingpauzes en de TOZO.
We hebben eens gekeken hoeveel steun werknemers hebben gekregen in die tijd. Natuurlijk, bedrijven bleven overeind en daarmee hun baan. Maar voor de rest is er geen cent voor hen uitgetrokken. Terwijl ze wel behoefte hadden aan een verlenging van de WW als de werkloosheid op een verkeerde moment was begonnen.
Nog meer? Vorige week heeft het onderzoek ‘Als verrekenen een beperking is’ van Muzes, Optimalistic en Stimulans een KWI-award gewonnen. De uitkomsten zijn vorig jaar uitgebreid besproken: wie vanuit een uitkering gaat werken, is zijn inkomen niet zeker of kan nare ‘verrassingen’ verwachten zoals terugvordering van toeslagen. Laat dat eens goed bezinken: deze mensen gaan aan de slag, doen precies wat van hen wordt verwacht en krijgen de rekening gepresenteerd. Ik kan er met mijn pet niet bij.
Zet dat weer af tegen handelaren in onroerend goed of bitcoins van wie de vermogenswinsten onbelast zijn in dit land.

Rekening betalen?

Wie is nu solidair met wie? Wie moet de rekening betalen? Dat zijn de mensen die het even niet redden. Mensen die kortere of langere tijd een uitkering hebben. Iedereen die aan de slag wil, maar wordt tegengewerkt.
Wat ik denk? Onze sociale zekerheid zit op een dood spoor. We sluiten allang niet meer aan bij de dagelijkse werkelijkheid van mensen. Ergens is voor heel veel mensen een verkeerde afslag genomen.
We moeten snel naar een toekomst met een stelsel dat wel werkt, dat mensen kansen biedt. Een stelsel waar we als samenleving weer trots op kunnen zijn en waarvoor we ons niet kapot hoeven te schamen.

Amma Asante
Voorzitter LCR

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

220524-Pakhuis de Zwijger-24-mei-2022-Jouw-goed-recht
25/05/2022

Jouw recht moet aan alle kanten worden beschermd

De Pakhuis de Zwijger-uitzending met de LCR op 24 mei 2022 stond in het teken van rechten van mensen in de sociale zekerheid. Welke rechten? Dat vragen velen zich af. Wetgeving is ingewikkeld. Uitvoering beweegt lang niet altijd mee. En de kennis van wie recht wil halen, schiet tekort. Oplossingen? Die waren er wel.

Lees het bericht
220615-Schouten-werkcoalitie-verbeteren-bestaanszekerheid
Aanbevolen door LCR
15/06/2022

Minister, verbeter bestaanszekerheid mensen met een beperking

Bied mensen met een beperking bestaanszekerheid en werk! Die oproep deed de Werkcoalitie vandaag aan minister Schouten van armoedebeleid en participatie. De Werkcoalitie – Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad, FNV, VCP, CNV, Wij Staan Op!, MIND, Coalitie voor inclusie en Stichting Studeren & Werken Op Maat – overhandigde de minister een manifest met vier voorstellen.

Lees het bericht
pakhuis-de-zwijger-gemeente-aan-zet-10-maart-2022
11/03/2022

Uitzending Gemeente aan zet: veel meer voor én met inwoners

Dak- en thuisloosheid oplossen? Gemeenten moeten veel meer doen voor mensen die op het werk ondersteuning vragen. Inwoners zijn niet op te knippen in 'stukjes'. En een sterkere stem voor burgers. Allemaal in het debat tussen politici én inwoners in Pakhuis de Zwijger op 10 maart 2022.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.