Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Werkcoalitie Participatiewet: houd mensen met een beperking niet gevangen

De verbeteringen in de Participatiewet die zijn aangekondigd, bieden mensen als Noortje en Esmée nog altijd geen enkel perspectief. De werkcoalitie van Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), CNV, FNV, Vakcentrale voor professionals (VCP), Landelijke Cliëntenraad (LCR), Ieder(in), Coalitie voor Inclusie, Wijstaanop, en Mind vinden dat zij niet gevangen gehouden moeten worden in de Participatiewet.

220615-manifest werkcoalitie

Voor de zomer hebben mensen als Esmée en Noortje (zie bijlage) in de Tweede Kamer en bij minister Carola Schouten verteld dat zij onder de huidige wetgeving nooit een volwaardig inkomen kunnen krijgen. Zij mogen maar beperkt bijverdienen. Wat er wel bijverdiend mag worden, is voor een groep die door medische beperkingen niet haalbaar. 

Overhouden

De vrijlating moet gelijkgetrokken worden met de Wajong, waarin 30% in plaats van 15% (voorstel voor Participatiewet nu) mag worden bijverdiend. Het bedrag dat bijverdiend mag worden, zou geen invloed moeten hebben op de toeslagen zodat mensen niet alsnog onder de streep niets overhouden.
Bovendien vindt de werkcoalitie dat mensen met een beperking sowieso niet thuishoren in de Participatiewet. Ook mensen met een beperking die nooit kunnen werken, moet bestaanszekerheid worden geboden.

Debat

Op 13 oktober 2022 vindt een commissiedebat plaats over de Participatiewet. Dan komen deze punten bijvoorbeeld aan de orde.

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

220524-Pakhuis de Zwijger-24-mei-2022-Jouw-goed-recht
25/05/2022

Jouw recht moet aan alle kanten worden beschermd

De Pakhuis de Zwijger-uitzending met de LCR op 24 mei 2022 stond in het teken van rechten van mensen in de sociale zekerheid. Welke rechten? Dat vragen velen zich af. Wetgeving is ingewikkeld. Uitvoering beweegt lang niet altijd mee. En de kennis van wie recht wil halen, schiet tekort. Oplossingen? Die waren er wel.

Lees het bericht
openbaarheid-informatie-adviescollege_1732345270
03/06/2022

Amma Asante adviseert over openheid overheid

Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding moet de regering en het parlement gaan adviseren over het openbaar maken van informatie. Amma Asante is benoemd tot één van de leden van dit adviescollege. Oud-kamerlid Ineke van Gent is de voorzitter.

Lees het bericht
solidariteit_549051223
27/05/2022

Blog Amma Asante: Wie is solidair met wie?

Wij staan als LCR voor mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de overheid. Over wie hebben we het dan? Dat is een grote diverse groep die in totaal meer dan 7,8 miljoen uitkeringen ontvangt. We zouden dus kunnen stellen dat we een solidair land zijn.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.