Werkcoalitie Participatiewet: houd mensen met een beperking niet gevangen

De verbeteringen in de Participatiewet die zijn aangekondigd, bieden mensen als Noortje en Esmée nog altijd geen enkel perspectief. De werkcoalitie van Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), CNV, FNV, Vakcentrale voor professionals (VCP), Landelijke Cliëntenraad (LCR), Ieder(in), Coalitie voor Inclusie, Wijstaanop, en Mind vinden dat zij niet gevangen gehouden moeten worden in de Participatiewet.

220615-manifest werkcoalitie

Voor de zomer hebben mensen als Esmée en Noortje (zie bijlage) in de Tweede Kamer en bij minister Carola Schouten verteld dat zij onder de huidige wetgeving nooit een volwaardig inkomen kunnen krijgen. Zij mogen maar beperkt bijverdienen. Wat er wel bijverdiend mag worden, is voor een groep die door medische beperkingen niet haalbaar. 

Overhouden

De vrijlating moet gelijkgetrokken worden met de Wajong, waarin 30% in plaats van 15% (voorstel voor Participatiewet nu) mag worden bijverdiend. Het bedrag dat bijverdiend mag worden, zou geen invloed moeten hebben op de toeslagen zodat mensen niet alsnog onder de streep niets overhouden.
Bovendien vindt de werkcoalitie dat mensen met een beperking sowieso niet thuishoren in de Participatiewet. Ook mensen met een beperking die nooit kunnen werken, moet bestaanszekerheid worden geboden.

Debat

Op 13 oktober 2022 vindt een commissiedebat plaats over de Participatiewet. Dan komen deze punten bijvoorbeeld aan de orde.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.