Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

De Participatiewet is al jaren in opspraak. Hardvochtig optreden. De onredelijke kostendelersnorm. In de uitzending op 2 december van Pakhuis de Zwijger en de LCR stond daarom de vraag centraal: wat kan er nu al beter in de Participatiewet (terugkijken kan, zie onderaan dit bericht)? Moet die helemaal op de schop? Welke ruimte kunnen gemeenten pakken? En wat is er nodig als het om wetsveranderingen of -bijstellingen gaat?

Pakhuis de Zwijger 2 Participatiewet 2 dec 2021

De gasten én de kijkers hadden een stevige inbreng tijdens de uitzending. Gemeenten werden opgeroepen tot meer 'ongehoorzaamheid' om zo af te dwingen dat de wet wordt aangepast.

Ruimte nemen

Zowel Mikayil Goran, voorzitter van de Cliëntenraad Werk en Inkomen van Rotterdam, René van der Loo van Cliëntenraad Participatiewet Den Bosch als de wethouders Rutger Groot Wassink (Amsterdam) en Esmah Lahlah (Tilburg) pleitten voor meer ruimte en meer menselijkheid. De kostendelersnorm: naar 27 jaar, zo bepleitte Goran die daar zelf mee te maken heeft omdat hij voor zijn zoon zorgt. Meer re-integratiemogelijkheden, zei René van de Loo. 
Groot Wassink en Lahlah hebben al meer maatwerk ingevoerd door inkomsten en giften vrij te laten, de kostendelersnorm op te rekken of samenwonen op proef mogelijk te maken. Maar bij de uitvoerders zelf moet het doordringen dat er een andere wind waait en dat is lang niet altijd het geval, zo constateerden verschillende kijkers. Het roer moet om.

Tegenmacht organiseren

Dat geldt ook voor de organisatie van cliëntenraden. Veel cliëntenraden zijn opgeheven of gefuseerd met algemenere burgerraden waardoor de stem van mensen die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de gemeente niet meer wordt gehoord. Amma Asante zei daarover: 'Een fatsoenlijke overheid organiseert kritiek, regelt dat mensen inspraak hebben. Dat staat bij de LCR hoog op de agenda'.

De LCR gaat de komende dagen aan de slag met alle vragen die zijn gesteld en die niet aan bod zijn geweest in de uitzending. 

Kijk de uitzending van 2 december 2021 over de Participatiewet terug 👇🏾

Ook interessant

jong-stel-shutterstock_1328789192
19/10/2021

Tilburg maakt samenwonen op proef mogelijk

Wie in de bijstand zit en gaat samenwonen met iemand met een eigen inkomen (of spaargeld) raakt zijn uitkering kwijt en wordt zo volledig financieel afhankelijk van zijn of haar nieuwe huisgenoot. In Tilburg is een proef gestart met samenwonen zonder gevolgen.

Lees het bericht
app-controle-handhavers-shutterstock_275603399
18/01/2021

Trouw: De zelfsinspectie-App zorgt voor empathischere handhaving, of meer 'ontmenselijking'

‘Knettergek’, vindt de Bijstandsbond de app waarmee burgers zelf voortaan het werk van handhavers moeten gaan doen. Peter van Leeuwen van de LCR: “Alles is gericht op efficiëntie, niet op de menselijke maat of de bijzondere omstandigheden van burgers.”

Lees het bericht
BNNVARAKASSA vrijwilligersvergoedingen
09/05/2022

BNNVARA Kassa over problemen met vergoedingen voor vrijwilligers

Sommige organisatie geven aan hun vrijwilligers als extraatje een vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een vrijstelling zodat je uitkering niet in gevaar komt. Veel vrijwilligers melden het probleem dat ook onkostenvergoedingen soms daarbij worden opgeteld met alle gevolgen van dien. De LCR werkte mee aan de BNNVARA Kassa uitzending.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.