Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

De inkt van het SyRI-vonnis (Systeem Risico Indicatie) is nog nauwelijks droog maar het kabinet dient een wetsvoorstel voor een grotere, ingrijpendere opvolger in.

TH-Privacy_153372237

In een brief aan het kabinet roept de maatschappelijke coalitie die in februari de rechtszaak tegen SyRI won de regering op de invoering van een grotere datasurveillancewet (WGS) op te delen en uit te stellen. De eerste schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel staat nu gepland op 27 mei in de Tweede Kamer.

Op het laatste moment uitgebreid

Het kabinet slaat met het WGS-voorstel de hevige kritiek van organisaties, de negatieve adviezen van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens in de wind. Dat is op zich al ernstig. Daar bovenop is het voorstel op het laatste moment uitgebreid met vier publiek-private SyRI’s, samenwerkingsverbanden die nog niet in de eerste versie van het wetsvoorstel stonden. De Raad van State stelde juist dat elk samenwerkingsverband een afzonderlijke wet vereist.

Buitenspel

Het kabinet doet het tegenovergestelde van wat de Raad van State adviseert! De wet wordt zo complex dat een grondige parlementaire behandeling van alle onderdelen vrijwel onmogelijk wordt. Daar komt bij dat met deze handelswijze de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens buitenspel worden gezet in hun wettelijke adviesrol.

Gevaar voor de rechtsstaat

Het hele voorstel roept sowieso vragen op. De WGS biedt, vergeleken met SyRI, nog ruimere mogelijkheden om grootschalige datasurveillance toe te passen op burgers en om schaduwadministraties aan te leggen voor uiteenlopende doelen. In de SyRI-wetgeving was dit beperkt tot overheidsdatabases. Onder de WGS kunnen alle data die bij publieke en private partijen liggen opgeslagen worden gekoppeld en geanalyseerd. Er lijkt niets geleerd te zijn van SyRI en de toeslagenaffaire van de Belastingdienst.

Ook interessant

Privacy-data-shutterstock_649220674
05/02/2020

Rechtbank: overheid moet stoppen met SyRI

De overheid mag niet langer grootschalige data-analyses (SyRI) gebruiken om fraude met sociale voorzieningen op te sporen. Dat is de uitspraak die de rechter vandaag heeft gedaan in een zaak die verschillende maatschappelijke organisaties waaronder de LCR had aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Lees het bericht
data-protectie-klein-privacy-shutterstock_1726916926
10/11/2021

Is nieuwe big data-wet zorgelijke inbreuk privacy?

Wie in de bijstand zit en gaat samenwonen met iemand met een eigen inkomen (of spaargeld) raakt zijn uitkering kwijt en wordt zo volledig financieel afhankelijk van zijn of haar nieuwe huisgenoot. In Tilburg is een proef gestart met samenwonen zonder gevolgen.

Lees het bericht
data-protectie-klein-privacy-shutterstock_1726916926
16/02/2022

Coalitie van burgerrechten: Eerste Kamer wijs 'Super SyRI' af!

De burgerrechtencoalitie die eerder de rechtszaak tegen SyRI won, roept de Eerste Kamer op de nog ingrijpendere datakoppelwet WGS af te wijzen. Volgens de partijen ligt het voorstel op ramkoers met de rechtsstaat en weigert het kabinet lessen te trekken uit het Toeslagenschandaal.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.