De LCR heeft kerstreces van 24 december 2022 tot en met 8 januari 2023

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Is nieuwe big data-wet zorgelijke inbreuk privacy?

Data koppelen leidt tot profileren, zorgt voor een herhaling van de toeslagenaffaire, zeggen critici. Wie vóór is, vindt het nodig om handhaving goed te kunnen uitvoeren. De Landelijke Cliëntenraad vindt dat eerst het vertrouwen terug moet, voordat een dergelijke wet moet worden ingevoerd.

data-protectie-klein-privacy-shutterstock_1726916926

De LCR vindt al langer dat de overheid met deze wet te veel rechten naar zichzelf toehaalt. 'Aan een overheid die zoveel machtsmiddelen heeft, moeten we de hoogste eisten stellen qua betrouwbaarheid', zegt Peter van Leeuwen tegen de NOS. 'Dat vertrouwen zijn we kwijt. Neem de zwarte lijst van de Belastingdienst. We hadden nooit kunnen denken dat de Nederlandse overheid daartoe in staat was.'

Ook interessant

data-protectie-klein-privacy-shutterstock_1726916926
16/02/2022

Coalitie van burgerrechten: Eerste Kamer wijs 'Super SyRI' af!

De burgerrechtencoalitie die eerder de rechtszaak tegen SyRI won, roept de Eerste Kamer op de nog ingrijpendere datakoppelwet WGS af te wijzen. Volgens de partijen ligt het voorstel op ramkoers met de rechtsstaat en weigert het kabinet lessen te trekken uit het Toeslagenschandaal.

Lees het bericht
TH-Privacy_153372237
26/05/2020

Stop overhaaste invoering 'Super-SyRI'

De inkt van het SyRI-vonnis (Systeem Risico Indicatie) is nog nauwelijks droog maar het kabinet dient een wetsvoorstel voor een grotere, ingrijpendere opvolger in.

Lees het bericht
Privacy-data-shutterstock_649220674
05/02/2020

Rechtbank: overheid moet stoppen met SyRI

De overheid mag niet langer grootschalige data-analyses (SyRI) gebruiken om fraude met sociale voorzieningen op te sporen. Dat is de uitspraak die de rechter vandaag heeft gedaan in een zaak die verschillende maatschappelijke organisaties waaronder de LCR had aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.