Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Signaleringsteam gaat Participatiewet onder de loep nemen

De Participatiewet is bedoeld als vangnet. Mensen die (tijdelijk) niet voldoende inkomen moeten daar op terug kunnen vallen. Er blijken veel haken en ogen te zitten aan de wet, de samenloop met andere wetten en regels, en de uitvoering.

Signaleringteam2022_492564748

De Landelijke Cliëntenraad (LCR) heeft een Signaleringsteam Participatiewet ingesteld dat onder andere mogelijk is gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het Signaleringsteam van de LCR bekijkt gevraagd en ongevraagd verschillende onderdelen van de Participatiewet vanuit de ogen van mensen die er een beroep op doen en de wetten en regels die daaraan raken. Deze informatie wordt beoordeeld. Wat staat er in de wet? Wat is de bedoeling ervan? Zijn er cijfers beschikbaar over dat deel van de Participatiewet?

In gesprek met burgers

In de Raad wordt besloten welke signalen verder worden uitgewerkt. Vervolgens gaat het team met allerlei burgers in gesprek en analyseren de medewerkers de wetten, regelgeving en uitvoering erachter. Al deze informatie wordt uitgewerkt tot een signaal waarvan burgers en vooral beleidsmakers kunnen leren. Doel is inzichtelijk te maken hoe de burger de dienstverlening ervaart. We kijken ook welke knelpunten er optreden en waarmee je als burger te maken hebt in je dagelijkse leven. En nog belangrijker: als er oplossingen mogelijk zijn dan worden die opgenomen op basis van goede voorbeelden die gemeenten of andere uitvoerders met het Signaleringsteam delen.

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

euro-zwemband-hulp-bijzondere-bijstand_1169944111
16/05/2022

Bijzondere bijstand vaak onbenut

Hoe bijzondere bijstand en andere minimaregelingen in Nederland precies worden uitgevoerd, is lastig te zeggen. Het aanvragen is onduidelijk is, daarna is het een loterij of de uitkomst positief uitvalt. De voorwaarden voor bijzondere bijstand en minimaregelingen helder opstellen én naleven, is nu belangrijker dan ooit.

Lees het bericht
220615-manifest werkcoalitie
06/10/2022

Werkcoalitie Participatiewet: houd mensen met een beperking niet gevangen

De verbeteringen in de Participatiewet die zijn aangekondigd, bieden veel jongeren met een beperking nog altijd geen enkel perspectief. De werkcoalitie van Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), CNV, FNV, Vakcentrale voor professionals (VCP), Landelijke Cliëntenraad (LCR), Ieder(in), Coalitie voor Inclusie, Wijstaanop, en Mind vinden dat zij niet gevangen gehouden moeten worden in de Participatiewet.

Lees het bericht
BNNVARAKASSA vrijwilligersvergoedingen
09/05/2022

BNNVARA Kassa over problemen met vergoedingen voor vrijwilligers

Sommige organisatie geven aan hun vrijwilligers als extraatje een vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een vrijstelling zodat je uitkering niet in gevaar komt. Veel vrijwilligers melden het probleem dat ook onkostenvergoedingen soms daarbij worden opgeteld met alle gevolgen van dien. De LCR werkte mee aan de BNNVARA Kassa uitzending.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.