Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Noodklok Armoedecoalitie: energieprijzen storten mensen in problemen

De Armoedecoalitie waarvan ook de LCR deel uitmaakt heeft minister Carola Schouten van Armoedebeleid erop gewezen dat er extreme situaties ontstaan bij mensen met lage inkomens en gestegen energieprijzen. De compensatie is lang niet genoeg. Prijsstijgingen van 50 tot 150 euro per maand zijn geen uitzondering.

vrouw-koud-energieprijzen
Andere gevolgen

Mensen die al in de schulden zaten en daarvoor hulp kregen, komen extra in de problemen door deze hogere uitgaven. Ze zijn een aflosbedrag overeengekomen maar door de prijsstijgingen kunnen ze die afspraak niet nakomen. Daardoor dreigt de grond onder de regelingen weg te vallen, waardoor alle investeringen in schuldregelingen teniet gedaan worden en de schuldenstress weer helemaal terug is.

Topje van de ijsberg? 

De prijsstijgingen raken vooral mensen met een laag inkomen: mensen met een uitkering, werkende armen en huurders in de sociale sector. Zij hebben, zo laat een onderzoek van het Nibud zien, geen of zeer lage financiële buffers. Zij missen de mogelijkheid om nog ergens op te bezuinigen. Bovendien wonen ze vaak in slecht geïsoleerde huizen.
Het is niet (nog) bekend om hoeveel mensen het gaat. Uit de energiemonitor blijkt dat 44% van de mensen een variabel energiecontract heeft. Ongeveer 17% van de mensen hebben hun contract voor 1 jaar vastgelegd. Dat betekent dat de groep in nood langzaam steeds groter wordt. 👇🏾

Ook interessant

131022dh congres LCR 018
31/10/2022

LCR-congres 2022 in beeld en film: begin van de viering van het twintigjarig bestaan

De LCR bestaat 20 jaar. De eerste bijeenkomst? Het LCR-congres op 13 oktober met een vol programma. De nieuwe voorzitter is voorgesteld. De tweede podcast is opgenomen. De uitreiking van de RoeteRing aan Vanessa Umboh vond plaats. En verder: een debat over armoede met Tim 'S Jongers en nog de Ab Harrewijnrede. Het is allemaal terug te kijken.

Lees het bericht
energie-armoede-keuzes-2022-2126986688
15/03/2022

Mensen met een laag inkomen nú goed helpen vanwege hoge prijzen

Ruim 1 miljoen mensen hebben een laag inkomen door een uitkering of uit loon. De koopkracht van iedereen gaat erop achteruit. Voor deze groep mensen is dat extra nijpend. Zij hebben geen reserves en moeten meteen kiezen tussen eten of verwarming.

Lees het bericht
Storytelling-overleg-Schouten_436650400
Aanbevolen door LCR
19/01/2023

Minister Schouten luistert naar mensen met ervaringen in de bijstand

'Ik wil graag werken, maar de regels maken het zowat onmogelijk.' Of: 'Het vangnet van de bijstand is te plakkerig: je wordt erin gevangen gehouden'. Vijf mensen deelden deze week samen met de LCR hun ervaringen in de bijstand met minister Carola Schouten. Niet eenmalig, want het is de bedoeling dat mensen geregeld vanuit hun eigen leven vertellen wat er beter kan.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.