We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9-15 uur 👈🏾
Praat mee: hetgaatovermij.org
Ruim 1 miljoen mensen hebben een laag inkomen door een uitkering of uit loon. De koopkracht van iedereen gaat erop achteruit. Voor deze groep mensen is dat extra nijpend. Zij hebben geen reserves en moeten meteen kiezen tussen eten of verwarming. Daarom vraagt de Armoedecoalitie - waarvan ook de LCR deel uitmaakt - de aandacht voor de problemen en stelt oplossingen voor die lang houdbaar zijn.
De Armoedecoalitie maakt zich hard voor bestaanszekerheid voor mensen die leven in armoede of met schulden. De stijgende inflatie voor boodschappen en de sterk stijgende energieprijzen zorgen voor een extra probleem. Het CPB voorspelt een sterke koopkrachtdaling van het CPB en dat is voor deze groepen zeer zorgelijk. De plannen van het kabinet om de koopkracht van mensen met een laag inkomen te repareren zijn mooi, maar het is nú nodig. Mensen zakken namelijk nú door het ijs. Daarnaast zijn er oplossingen nodig voor de lange termijn.
Het is nodig dat er een gerichte compensatie komt voor mensen die op of onder de armoedegrens leven. De vier grootste gemeenten pleiten voor 1000 euro. Daar schaart de Armoedecoalitie zich achter.
De Landelijke Armoedecoalitie is een netwerk van landelijke partijen die zich vinden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken. Aangesloten zijn: Aedes, ATD Vierde Wereld, Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening, Burgerkracht De Pijler, CNV, FNV, Gemeente Utrecht, Horus, Ieder(in), Landelijke Cliëntenraad, Sociaal Werk Nederland, Sociale Alliantie, SUN Nederland, Valente, Werkplaats COMO, Woonbond, Armoedecoalitie Utrecht. De kenniscentra Movisie, Nibud en NVVK ondersteunen de Armoedecoalitie inhoudelijk met kennis over wat werkt bij een effectieve aanpak van armoede en schulden.
Zie hieronder de brief van de Armoedecoalitie voor het debat in de Tweede Kamer op 17 maart 2022 over armoede en schulden. 👇🏾
Op Woensdag gehaktdag sturen alle ministeries hun jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ze verantwoorden hiermee hun beleid. Ook de Algemene Rekenkamer reageert hier dan op. Wat in die verantwoording mist, is het signaal van burgers die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. Dát is er nu.
Lees het berichtEen groot deel van de mensen die in aanmerking komt voor beschut werken, staat op een wachtlijst. Het gaat om ongeveer 35 procent van het aantal mensen met een beschut werk-indicatie die op de wachtlijst staat. Tussen regio’s zijn grote verschillen in de wachtlijsten. Dat zijn de voorlopige conclusies uit signalen over Beschut werk.
Lees het berichtHoe bijzondere bijstand en andere minimaregelingen in Nederland precies worden uitgevoerd, is lastig te zeggen. Het aanvragen is onduidelijk is, daarna is het een loterij of de uitkomst positief uitvalt. De voorwaarden voor bijzondere bijstand en minimaregelingen helder opstellen én naleven, is nu belangrijker dan ooit.
Lees het berichtWij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.