De LCR heeft kerstreces van 24 december 2022 tot en met 8 januari 2023

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Kamer, zorg voor tolerantie en échte oplossingen Participatiewet

Het komt alleen écht goed als de Participatiewet wordt gewijzigd. Tot die tijd bepleit de LCR tolerantie als het gaat om giften en bijdragen in levensonderhoud. De LCR vraagt aan Kamerleden om dit in te brengen in het Algemeen Overleg over de Participatiewet van 8 februari 2021. 

Vergissing? Fraudeur

Al jaren komen er signalen binnen over mensen die zich vergissen bij opgave van informatie voor de Participatiewet en daardoor worden aangemerkt als fraudeur. Of van bijstandsgerechtigden die veel te hard en zonder goed wederhoor worden gestraft voor het aannemen van hulp. Daar moet een einde aan komen. 

cadeau-shutterstock_1566319918
Slechter af dan in strafrecht

In de brief aan de kamerleden schetst de LCR een beeld van bijstandgerechtigden die slechter af zijn dan mensen die met Justitie in aanraking komen. Een burger is daar onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Wie een uitkering heeft, komt de 'omgekeerde bewijslast' tegen. Wie niet op tijd informatie verstrekt, kan boetes of straf verwachten waarvan de ergste is: stoppen van de uitkering. Zo worden burgers meteen in de problemen gebracht. 

Simpel Switchen

Veel gemeenten kennen dit probleem en zoeken naar oplossingen. Simpel Switchen is hier een voorbeeld van. Maar ook zij lopen tegen grenzen aan. En burgers zijn over het algemeen degenen die aan het kortste eind trekken.

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

manifest-betere-bijstand-nu-2022
Aanbevolen door LCR
04/01/2022

Manifest voor echte bijstand is dringende oproep aan nieuwe kabinet

De Participatiewet is bedoeld als vangnet. Mensen die zelf onvoldoende inkomen hebben, moeten worden beschermd in hun bestaanszekerheid, toekomstperspectief krijgen, en ondersteuning. De werkelijkheid staat hier mijlenver van af.

Lees het bericht
boodschappen2-kl-shutterstock_341778467
23/08/2021

Boodschappenzaak: voor burgers niet te volgen wat wel mag

De Centrale Raad van Beroep heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep rondom de 'boodschappenzaak' in Wijdemeren. Daarin kreeg een vrouw in de bijstand boodschappen van haar moeder. Dat mag niet volgens de gemeente.

Lees het bericht
braille-werk
Aanbevolen door LCR
22/12/2021

Visueel beperkt en ervaring met aanvragen werkvoorzieningen?

Om te kunnen werken, hebben mensen die slechtziend of blind zijn soms hulpmiddelen nodig. Heb je een baan gevonden en kun je aan de slag? Hoe gaat het dan met het aanvragen én krijgen van die voorzieningen?

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.