Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Verder bezuinigen op nabestaandenuitkering kan niet

Tot grote verbijstering van de LCR wil het kabinet gaan bezuinigen op de nabestaandenuitkering. Alleen weduwen en weduwnaars die geen andere inkomsten hebben kunnen er dan een beroep op doen. ‘Het overlijden van een partner is al traumatisch, laat staan het wegvallen van een volledig inkomen. Niet iedereen kan een extra overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zzp’ers hebben geen recht op een nabestaandenpensioen van een werkgever. Er zitten nu al grote gaten in de dekking van het nabestaandenstelsel!’

Graf-moeder-zoon-shutterstock_180517940
Niet sluitend

Al in mei vorig jaar heeft de LCR aan de bel getrokken omdat het stelsel voor nabestaanden niet sluitend is. Er zijn ook grote problemen gesignaleerd bij de afwikkeling van belastingen na overlijden van de partner. De Stichting van de Arbeid (STAR) komt binnenkort met een advies over het nabestaandenstelsel. Iedereen kijkt daar naar uit.  

Geen onderzoek

Het kabinet schetst nu in een notitie over nabestaandenregelingen een opvallend positief verhaal over de doelmatigheid van het beleid. Het lijkt erop dat er geen onderzoek is gedaan onder mensen die getroffen zijn door het verlies van een partner. De LCR heeft een dergelijke onderbouwing wel geleverd.

Anw nieuwe stijl

De financiële redzaamheid van nabestaanden wordt zwaar overschat. Het feit dat gezinnen steeds meer uit tweeverdieners bestaan betekent niet dat zij ook op één inkomen rond kunnen komen. Daarom pleit de LCR voor een nabestaandenpensioen nieuwe stijl – een voorziening die toekomstbestendig is en voor iedereen kan gelden.

Ook interessant

Begraafplaats-vrouw-kinderen-650367397
21/05/2019

Na overlijden partner blijft nabestaande achter in chaos

De dood is een zekerheid. Dat de partner goed verzorgd achterblijft, is dat helaas niet. Veel nabestaanden krijgen bij het verlies van hun partner te maken met administratieve rompslomp en financiële zorgen.

Lees het bericht
begraafplaats-vrouw-rouwen-shutterstock_1143491999
23/06/2020

STAR bevestigt: nabestaandenpensioen biedt geen goed vangnet

Het nabestaandenpensioen is voor midden en lage inkomens niet goed geregeld. De LCR en de Stichting van de Arbeid (STAR) zijn het met elkaar eens dat de signalen van mensen verontrustend zijn.

Lees het bericht
oudere-shutterstock_552240556
10/10/2020

Meer oog voor kwetsbare, arme ouderen

Maar liefst een derde van de Nederlandse ouderen heeft geen spaargeld of eigen vermogen. Een deel van hen leeft onder het sociaal minimum.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.