Verder bezuinigen op nabestaandenuitkering kan niet

Tot grote verbijstering van de LCR wil het kabinet gaan bezuinigen op de nabestaandenuitkering. Alleen weduwen en weduwnaars die geen andere inkomsten hebben kunnen er dan een beroep op doen. ‘Het overlijden van een partner is al traumatisch, laat staan het wegvallen van een volledig inkomen. Niet iedereen kan een extra overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zzp’ers hebben geen recht op een nabestaandenpensioen van een werkgever. Er zitten nu al grote gaten in de dekking van het nabestaandenstelsel!’

Graf-moeder-zoon-shutterstock_180517940
Niet sluitend

Al in mei vorig jaar heeft de LCR aan de bel getrokken omdat het stelsel voor nabestaanden niet sluitend is. Er zijn ook grote problemen gesignaleerd bij de afwikkeling van belastingen na overlijden van de partner. De Stichting van de Arbeid (STAR) komt binnenkort met een advies over het nabestaandenstelsel. Iedereen kijkt daar naar uit.  

Geen onderzoek

Het kabinet schetst nu in een notitie over nabestaandenregelingen een opvallend positief verhaal over de doelmatigheid van het beleid. Het lijkt erop dat er geen onderzoek is gedaan onder mensen die getroffen zijn door het verlies van een partner. De LCR heeft een dergelijke onderbouwing wel geleverd.

Anw nieuwe stijl

De financiële redzaamheid van nabestaanden wordt zwaar overschat. Het feit dat gezinnen steeds meer uit tweeverdieners bestaan betekent niet dat zij ook op één inkomen rond kunnen komen. Daarom pleit de LCR voor een nabestaandenpensioen nieuwe stijl – een voorziening die toekomstbestendig is en voor iedereen kan gelden.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.