Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Na overlijden partner blijft nabestaande achter in chaos

De dood is een zekerheid. Dat de partner goed verzorgd achterblijft, is dat helaas niet. Veel nabestaanden krijgen bij het verlies van hun partner te maken met administratieve rompslomp en financiële zorgen. De Algemene nabestaandenwet is sinds 1996 flink versoberd. Rouwverlof is zeer beperkt. Onvolledige informatie van pensioenfondsen en de Belastingdienst zorgen voor onnodige problemen zoals naheffingen en terugvorderingen. Dit zijn de meest gedeelde ervaringen van ervaringsdeskundigen in het LCR-advies over de Algemene nabestaandenwet. De situatie van nabestaanden is voor de LCR onacceptabel. De LCR heeft daarom een advies met aanbevelingen voor de korte én lange termijn naar de Tweede Kamer gestuurd voor het debat over de Algemene nabestaandenwet op 27 mei 2019.

Begraafplaats-vrouw-kinderen-650367397
Eenzaam en opstapelende problemen

Veel nabestaanden krijgen door allerlei oorzaken geen toegang tot begeleiding of rouwverwerking. De zoektocht naar oplossingen is vaak eenzaam en iedereen moet opnieuw het wiel uitvinden, omdat kennis meestal niet op één plek beschikbaar is. Problemen stapelen zich vaak op door een mix van financiële nood, verdriet en de zorg voor kinderen die niet langer kan worden gedeeld.

Aanbevelingen LCR

De oplossing ligt niet in een overlijdensrisicoverzekering. Het is voor veel mensen die ziek zijn, zelfstandig ondernemer zijn of die te weinig inkomen hebben, niet haalbaar om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De premie hiervoor is simpelweg onbetaalbaar. Een alternatieve, collectieve oplossing zou beter zijn. Het hele pakket aan oplossingen staat in de aanbevelingen van de LCR. 

Ook interessant

Graf-moeder-zoon-shutterstock_180517940
19/02/2020

Verder bezuinigen op nabestaandenuitkering kan niet

Tot grote verbijstering van de LCR wil het kabinet gaan bezuinigen op de nabestaandenuitkering. Alleen weduwen en weduwnaars die geen andere inkomsten hebben kunnen er dan een beroep op doen. ‘Het wegvallen van een partner is al traumatisch genoeg.'

Lees het bericht
begraafplaats-vrouw-rouwen-shutterstock_1143491999
23/06/2020

STAR bevestigt: nabestaandenpensioen biedt geen goed vangnet

Het nabestaandenpensioen is voor midden en lage inkomens niet goed geregeld. De LCR en de Stichting van de Arbeid (STAR) zijn het met elkaar eens dat de signalen van mensen verontrustend zijn.

Lees het bericht
oudere-shutterstock_552240556
10/10/2020

Meer oog voor kwetsbare, arme ouderen

Maar liefst een derde van de Nederlandse ouderen heeft geen spaargeld of eigen vermogen. Een deel van hen leeft onder het sociaal minimum.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.