Proactieve dienstverlening mogelijk maken, maar let op

Normaal gesproken moeten burgers voorzieningen, toeslagen of andere zaken zelf aanvragen. De laatste jaren is soms een kentering te zien. Gemeenten kennen bijvoorbeeld automatisch bijzondere bijstand toe als zij weten dat burgers voldoen aan de criteria. Deze proactieve dienstverlening is nog relatief nieuw. De LCR ziet het als positief dat met het wetsvoorstel Wet proactieve dienstverlening SZW wordt geprobeerd om dit breder toe te passen.

vangnet-proactieve-dienstverlening-shutterstock_1860224539

Als proactieve dienstverlening breder via uitvoeringsorganisaties als SVB, UWV en gemeenten beschikbaar moet zijn, is het goed te kijken naar de risico's. Zoals het risico op rechtsongelijkheid als uitvoerders kunnen kiezen voor deze vorm van dienstverlening. Invoering zou breed moeten gebeuren.

Gegevensuitwisseling is een ander belangrijk punt. Hoe kunnen burgers goed geïnformeerd besluiten nemen over het delen van hun gegevens? Hoe worden uitvoerders scherp gehouden op omgang met de gegevens? Burgers moeten zelf kunnen kiezen om géén proactieve dienstverlening te ontvangen. De bescherming van gegevens en de manier waarop deze worden uitgewisseld is een punt van aandacht.

De LCR pleit voor mogelijkheden om ook op andere beleidsterreinen, zoals bij schulden, proactieve dienstverlening veel breder inzetbaar te maken. Het advies is om het wetsvoorstel vooral nog nader uit te werken.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.