Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Meer oog voor kwetsbare, arme ouderen

Maar liefst een derde van de Nederlandse ouderen heeft geen spaargeld of eigen vermogen. Een deel van hen leeft onder het sociaal minimum. Ouderen die een tijd in het buitenland hebben gewoond hebben vaak een onvolledige AOW en dus een laag inkomen. Deze groep kampt ook nog eens met onvermijdelijke kosten door hogere uitgaven voor hun zorg, energie, woning, boodschappen en eigen bijdragen. Voor de LCR is de maat vol. In een brief aan staatssecretaris Van ’t Wout van SZW doet de LCR verschillende voorstellen om de situatie te verbeteren.

oudere-shutterstock_552240556
Voorlichting en bijstand

De LCR meent dat gemeenten vooral in kaart moeten brengen hoe groot de armoede onder ouderen is. Daarnaast zou actief voorlichting gegeven kunnen worden, zodat zij geen toeslagen en gemeentelijke minima regelingen mislopen. Terugbrengen van categorale bijstand om hoge zorgkosten op te vangen, is ook een van de voorstellen. De afschaffing van de kostendelersnorm zodat ouderen hun leven zelfstandig kunnen inrichten, is een ander belangrijk punt. De AIO, ter ondersteuning van ouderen met onvolledig inkomen, moet ruimhartiger worden toegekend.

Voor de LCR zijn dit slechts enkele voorstellen die een begin kunnen zijn om de inkomenspositie van ouderen te ondersteunen.

Ook interessant

Graf-moeder-zoon-shutterstock_180517940
19/02/2020

Verder bezuinigen op nabestaandenuitkering kan niet

Tot grote verbijstering van de LCR wil het kabinet gaan bezuinigen op de nabestaandenuitkering. Alleen weduwen en weduwnaars die geen andere inkomsten hebben kunnen er dan een beroep op doen. ‘Het wegvallen van een partner is al traumatisch genoeg.'

Lees het bericht
begraafplaats-vrouw-rouwen-shutterstock_1143491999
23/06/2020

STAR bevestigt: nabestaandenpensioen biedt geen goed vangnet

Het nabestaandenpensioen is voor midden en lage inkomens niet goed geregeld. De LCR en de Stichting van de Arbeid (STAR) zijn het met elkaar eens dat de signalen van mensen verontrustend zijn.

Lees het bericht
Begraafplaats-vrouw-kinderen-650367397
21/05/2019

Na overlijden partner blijft nabestaande achter in chaos

De dood is een zekerheid. Dat de partner goed verzorgd achterblijft, is dat helaas niet. Veel nabestaanden krijgen bij het verlies van hun partner te maken met administratieve rompslomp en financiële zorgen.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.