Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Geen payroll voor Wsw'ers en Beschut werk!

De regering vindt dat kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt, zoals Wsw’ers, gebaat zijn bij een stabiel inkomen en zekerheid van werk. Payrolling mag dan ook voor hen niet betekenen dat zij telkens volgens een andere cao worden betaald. Tot verbijstering van de LCR worden mensen die vallen onder de Banenafspraak of Beschut werk niét in bescherming genomen, puur omdat ze niet onder één cao vallen waarbinnen afspraken gemaakt kunnen worden. Deze mensen zijn namelijk wel net zo kwetsbaar. De LCR stelt dan ook voor om óf te komen met een cao voor de Participatiewet óf mensen scharen onder een cao die lokaal voor hen is gekozen.

Wsw-shutterstock_1092072917-1
Verantwoordelijkheden

Bij payrolling geeft een werkgever de verantwoordelijkheden voor het werkgeverschap uit handen van een ander bedrijf. Het personeel is dan in dienst van een payrollonderneming. Die is verantwoordelijk voor salarisadministratie, betalingen, afdracht van sociale premies, contractbeheer en bijvoorbeeld pensioenen. Mensen die op die manier werken, worden wel betaald volgens de cao van de bedrijfstak waarin ze werken.

Monitor

Er wordt nu een monitor opgezet om vast te stellen wat de gevolgen van payrolling zijn op de doelgroep Banenafspraak. De LCR heeft bij de internetconsultatie van het ministerie van SZW laten weten betrokken te willen zijn bij deze monitor. Het eerste voorstel van de LCR is om ook de doelgroep Beschut werk bij deze monitor te betrekken.

Ook interessant

Beschutwerk-shutterstock_1224651463
10/06/2019

Thermometer Beschut werk: wel budget, geen werkplekken

Het aantal werkplekken bij Beschut werk blijven achter. De LCR deed een eigen onderzoek naar de situatie in het land. Het blijkt dat er genoeg budget is. Het aantal werkplekken dat er zou moeten zijn, is er niet.

Lees het bericht
220615-Schouten-werkcoalitie-verbeteren-bestaanszekerheid
15/06/2022

Minister, verbeter bestaanszekerheid mensen met een beperking

Bied mensen met een beperking bestaanszekerheid en werk! Die oproep deed de Werkcoalitie vandaag aan minister Schouten van armoedebeleid en participatie. De Werkcoalitie – Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad, FNV, VCP, CNV, Wij Staan Op!, MIND, Coalitie voor inclusie en Stichting Studeren & Werken Op Maat – overhandigde de minister een manifest met vier voorstellen.

Lees het bericht
beschut-werk-restaurant-jong-down-verstandelijk-beperkt_2132696653
16/05/2022

De staat van beschut werk: groeiende wachtlijsten

Een groot deel van de mensen die in aanmerking komt voor beschut werken, staat op een wachtlijst. Het gaat om ongeveer 35 procent van het aantal mensen met een beschut werk-indicatie die op de wachtlijst staat. Tussen regio’s zijn grote verschillen in de wachtlijsten. Dat zijn de voorlopige conclusies uit signalen over Beschut werk.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.