Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Begeleiding van werkzoekenden krijgt te weinig aandacht

Het versterken van dienstverlening aan werkgevers en het structureel matchen in de arbeidsmarktregio is prima. Alleen, zo zegt de Landelijke Cliëntenraad, is dat niet voldoende. Ook werkzoekenden hebben behoefte aan begeleiding en gerichte dienstverlening.

Werk-braille-computer-voorziening-shutterstock_545854222

Te denken valt aan een servicepunt werkzoekenden. Daarnaast moet het systeem van digitaal matchen op de schop omdat het nu niet voldoet. Een laatste, belangrijke punt betreft de zichtbaarheid en uniformiteit van alle instrumenten en voorzieningen die beschikbaar zijn. Aandacht moet vooral ook uitgaan naar de kwaliteit van instrumenten en dienstverlening. De LCR stelt dit alles in de Internetconsultatie rondom wijziging van het Besluit SUWI als het gaat om betere vindbaarheid van werkzoekenden.

Mismatching

De drie belangrijkste punten van de LCR betreffen de ondersteuning van werkzoekenden. Voor werkgevers wordt nu veel geregeld. Voor werknemers niet. Bij het matchen tussen werkzoekenden en werkgevers gaat nog veel mis. Zo zijn de profielen van werkzoekenden via UWV en gemeenten onvolledig of ontbreken. Voor werkgevers is vaak niet te zien welke ambitie werkzoekenden hebben. Digitale matching is om die reden een utopie en onwenselijk.

Slechte toegang voorzieningen

Een laatste punt betreft het arsenaal aan instrumenten en voorzieningen. Vanuit werkzoekenden hoort de LCR dat de toegang tot voorzieningen slecht is. Daardoor verdwijnen kansen op banen. Als het gaat om harmonisatie van voorzieningen moet ook aandacht zijn voor de kwaliteit!

Ook interessant

BNNVARAKASSA vrijwilligersvergoedingen
09/05/2022

BNNVARA Kassa over problemen met vergoedingen voor vrijwilligers

Sommige organisatie geven aan hun vrijwilligers als extraatje een vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een vrijstelling zodat je uitkering niet in gevaar komt. Veel vrijwilligers melden het probleem dat ook onkostenvergoedingen soms daarbij worden opgeteld met alle gevolgen van dien. De LCR werkte mee aan de BNNVARA Kassa uitzending.

Lees het bericht
Pakhuis de Zwijger 2 Participatiewet 2 dec 2021
03/12/2021

Uitzending 'Pakhuis': Participatiewet moet volledig op de schop

De Participatiewet is al jaren in opspraak. Hardvochtig optreden. De onredelijke kostendelersnorm. In de uitzending op 2 december van Pakhuis de Zwijger en de LCR stond daarom de vraag centraal: wat kan er nu al beter in de Participatiewet?

Lees het bericht
jong-stel-shutterstock_1328789192
19/10/2021

Tilburg maakt samenwonen op proef mogelijk

Wie in de bijstand zit en gaat samenwonen met iemand met een eigen inkomen (of spaargeld) raakt zijn uitkering kwijt en wordt zo volledig financieel afhankelijk van zijn of haar nieuwe huisgenoot. In Tilburg is een proef gestart met samenwonen zonder gevolgen.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.