De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten
Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾
Sommige organisatie geven aan hun vrijwilligers als extraatje een vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een vrijstelling zodat je uitkering niet in gevaar komt. Veel vrijwilligers melden het probleem dat ook onkostenvergoedingen soms daarbij worden opgeteld met alle gevolgen van dien. De LCR werkte mee aan de BNNVARA Kassa uitzending van 9 mei 2022.
Sommige organisatie geven als waardering aan hun vrijwilligers een extraatje voor hun inzet. Dat is de vrijwilligersvergoeding. Voor die vergoeding geldt een vrijstelling voor de Belastingdienst van maximaal 5 euro per uur, 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Dat betekent dat je, als je daar bovenuit komt, je uitkering in gevaar komt.
Daarnaast krijgen vrijwilligers ook wel hun onkosten vergoed. Denk daarbij aan het kunnen declareren van reiskosten of materialen die je aanschaft voor en organisatie. Daar staan werkelijk gemaakte kosten tegenover. Het probleem is dat de Belastingdienst én vrijwilligersorganisaties soms de bedragen van de vrijwilligersvergoeding en de onkostenvergoeding bij elkaar optellen.
Zo komen mensen al snel boven het maximum van 5 euro per uur, 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Kom je boven dat maximum uit - of dat nou een hogere uurvergoeding is, een maandbedrag of een jaarbedrag - dan vervalt de vrijstelling. Dus als je in januari 185 euro krijgt van jouw organisatie, dan kun je voor de rest van het jaar niets meer ontvangen. Krijg je toch een vergoeding? Dan wordt die afgetrokken van je uitkering.
De LCR is bezig met het verzamelen van signalen van mensen, zodat deze problemen goed uitgelegd kunnen worden aan de Belastingdienst. BNNVARA Kassa heeft in de uitzending van 9 mei 2022 neergezet waar dit toe kan leiden. In het komende jaar komt dit onderwerp nog terug.
De LCR wil graag weten of mensen problemen met wetgeving of regels hebben. Daarvoor hebben we een meldpunt bij de WIA ingezet. De vraag is: moeten we dit vaker doen?
Een minister die graag ziet dat de Participatiewet zo snel mogelijk wordt aangepakt. Ze wijst op de noodzaak om naar elkaar om te zien. Die voorbeelden waren er te over bij de nominaties van de Ab Harrewijnprijs. De uiteindelijke winnaar, Michelle van Tongerloo, is genoemd als de persoon die exact uitdraagt wat Ab Harrewijn altijd heeft bedoeld.
Lees het berichtWat moet er nou echt veranderd worden in de Participatiewet? Je kan hierover meedenken en ideeën aanleveren. Je kan de nieuwe wet bekijken tot 28 juni. Op 15 juni is er een uitzending in Pakhuis de Zwijger hierover. De wet wordt aangepast omdat hij nu te streng is. Eindelijk, ik heb hier echt jaren op gewacht en voor gestreden en ik denk velen met mij.
Lees het berichtEen goed begin, zeggen betrokkenen bij Spraakmakers op Radio 1. "Eindelijk hebben we een minister die het snapt, luistert en bereid is om veranderingen tot stand te brengen", zegt Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad.
Lees het berichtWij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.