Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

BNNVARA Kassa over problemen met vergoedingen voor vrijwilligers

Sommige organisatie geven aan hun vrijwilligers als extraatje een vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een vrijstelling zodat je uitkering niet in gevaar komt. Veel vrijwilligers melden het probleem dat ook onkostenvergoedingen soms daarbij worden opgeteld met alle gevolgen van dien. De LCR werkte mee aan de BNNVARA Kassa uitzending van 9 mei 2022.

BNNVARAKASSA vrijwilligersvergoedingen

Sommige organisatie geven als waardering aan hun vrijwilligers een extraatje voor hun inzet. Dat is de vrijwilligersvergoeding. Voor die vergoeding geldt een vrijstelling voor de Belastingdienst van maximaal 5 euro per uur, 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Dat betekent dat je, als je daar bovenuit komt, je uitkering in gevaar komt.
Daarnaast krijgen vrijwilligers ook wel hun onkosten vergoed. Denk daarbij aan het kunnen declareren van reiskosten of materialen die je aanschaft voor en organisatie. Daar staan werkelijk gemaakte kosten tegenover. Het probleem is dat de Belastingdienst én vrijwilligersorganisaties soms de bedragen van de vrijwilligersvergoeding en de onkostenvergoeding bij elkaar optellen.

Minder uitkering

Zo komen mensen al snel boven het maximum van 5 euro per uur, 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Kom je boven dat maximum uit - of dat nou een hogere uurvergoeding is, een maandbedrag of een jaarbedrag - dan vervalt de vrijstelling. Dus als je in januari 185 euro krijgt van jouw organisatie, dan kun je voor de rest van het jaar niets meer ontvangen. Krijg je toch een vergoeding? Dan wordt die afgetrokken van je uitkering.
De LCR is bezig met het verzamelen van signalen van mensen, zodat deze problemen goed uitgelegd kunnen worden aan de Belastingdienst. BNNVARA Kassa heeft in de uitzending van 9 mei 2022 neergezet waar dit toe kan leiden. In het komende jaar komt dit onderwerp nog terug. 

Laat jouw mening horen over dit thema

De LCR wil graag weten of mensen problemen met wetgeving of regels hebben. Daarvoor hebben we een meldpunt bij de WIA ingezet. De vraag is: moeten we dit vaker doen?

Poll

Geef je mening: moet de LCR vaker dit soort meldpunten inzetten?

Ook interessant

vrijwilligerswerk-dec-2022-2112627506
Aanbevolen door LCR
22/12/2022

Vergoedingen zorgen voor problemen vrijwilligers met Belastingdienst

Vrijwilligers die vergoedingen ontvangen voor het werk dat ze verzetten, kunnen stevig in de problemen komen. De Belastingdienst kent ingewikkelde regels. Er zijn drie aparte maximum bedragen, verschillende soorten vergoedingen en de spelregels zijn moeilijk te begrijpen. Het Nibud heeft op verzoek van de LCR doorgerekend of mensen dit in hun portemonnee kunnen voelen. De uitkomsten vindt de LCR schokkend.

Lees het bericht
220622-Radio 1-P-wet-Aanpassing-Amma-Asante
22/06/2022

Aanpassing Participatiewet bij Spraakmakers Radio 1

Een goed begin, zeggen betrokkenen bij Spraakmakers op Radio 1. "Eindelijk hebben we een minister die het snapt, luistert en bereid is om veranderingen tot stand te brengen", zegt Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad.

Lees het bericht
geld-uitkering-nederland-puzzel_365336792
22/06/2022

Welke inkomensregelingen zijn er voor mensen met een arbeidsbeperking?

'Ja maar er is toch een Wajong'. Of 'Dan kan iemand toch naar de WIA?' Voor veel mensen is niet duidelijk hoe de regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking in elkaar zitten. En hoe vaak zij achter het net vissen.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.