Blog Fatma Koşer Kaya: Schoolmaaltijden

De laatste tijd wordt veel gesproken over schoolmaaltijden. Sommige scholen komen er wel voor in aanmerking en andere scholen weer niet. Sommige kinderen kunnen wel gratis schoolmaaltijden krijgen en andere kinderen weer niet. Voor dit plan is één ton voor één jaar gereserveerd. Door mijn hoofd schoot: wat zijn wij in Nederland toch goed om iets simpels zo ingewikkeld te maken.

Spelende-kinderen-blog-schoolmaaltijden-Fatma-_447766387

Waarom tijdelijk, waarom niet voor alle kinderen? Bij onze buurlanden krijgen alle kinderen een warme maaltijd op school. Zonder uitzondering. Waarom niet in ons land? 
De schoolmaaltijden krijg ik maar niet uit mijn hoofd. Ik wil er meer over weten en kijk op de website van de overheid. Op de website van de Rijksoverheid vind ik het volgende: ‘… Nu het huishoudboekje in gezinnen soms onder druk staat, is het aan ons ervoor te zorgen dat leerlingen zich volledig kunnen focussen op school. Eventuele spanningen of geldzorgen thuis mogen zich niet vertalen naar het klaslokaal.’ En dit alles omdat we ‘daarmee in onze toekomstige economie (investeren)’. 

Het gaat kennelijk niet om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen? Niet om hoe kinderen zonder zorgen over hun ouders veilig, gezond en met liefde kunnen opgroeien thuis, in de wijk of school? Nee, het gaat om onze économie. 
Het enige wat nu is verzonnen is een ton uitgeven aan een ingewikkeld plan waarbij. Thuis is het probleem van geldzorgen niet weggenomen. De spanningen zijn niet uit het klaslokaal. Integendeel, er is een extra spanning gecreëerd: de scholen mogen al die uitzonderingen uitdokteren.

Tip voor verantwoordelijke bewindslieden: Stop!

• Stop met mensen, kinderen, kwetsbaar te maken of als kwetsbaar weg te zetten.
• Stop met mensen afhankelijk te maken van onnavolgbare regeltjes op basis van papieren werkelijkheden.

Het kan beter!

• Zorg samen met collega’s van SZW dat ouders echte bestaanszekerheid hebben, waar ze van op aan kunnen. Dát neemt de spanningen thuis weg. Dat zorgt ervoor dat kinderen onbezorgd naar school kunnen gaan.
• Zorg voor een onderwijsvoorziening waar een schooldag en het leven van ouders en kinderen niet is opgeknipt in kinderopvang, voorschoolse opvang, school en naschoolse opvang. Dan hoeven ouders hun kinderen niet met gejaag en stress van hot naar her te brengen. Scholen kunnen zich dan echt concentreren op de kinderen om het beste uit zichzelf te halen. 

Zó zorg je voor rust bij ouders, kinderen, scholen en verminder je de spanningen in het klaslokaal. 
Mooie bijkomstigheid: onze economie zal dan ook gezond meegroeien. 😏

Fatma Koşer Kaya
Voorzitter LCR

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.