Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Blog Fatma Koşer Kaya: Het spoor van de overheid

Een overheid hoort er te zijn voor haar burgers. Het is de taak van de overheid om te weten hoe de dienstverlening werkt. Of het nou gaat om huisvesting, zorg, onderwijs of inkomen: het zijn allemaal verschillende treinen op het spoor van de overheid. Als burger weet je vaak niet of je de juiste trein hebt gepakt, de juiste overstap hebt gemaakt of op het juiste station bent uitgestapt. Het spoorboekje van de overheid is te vaak onbegrijpelijk. Maar ja… je hoort het kennelijk wel te kennen.

Onduidelijkheid-regels-blog-fatma-maart_1396918652

De afgelopen maanden heb ik veel verhalen van mensen gehoord, die mij steeds ongeveer dezelfde boodschap geven: er wordt geen rekening met ons gehouden. Zijn die mensen veeleisend? Nee. Ze willen graag meedoen, werken of een bijdrage leveren.
Ik denk aan een dakloze jongere die uiteindelijk aan een huis is geholpen. Hij heeft moeite met alle regels waaraan hij zich moet houden. Hij wil rust, wil aan het werk en verder geen bemoeienis van de overheid. ‘Op straat leven was gemakkelijker’, zegt hij.
Ik denk ook aan een vrouw die haar werk als kapster heeft moeten opgeven. Ze kan, zo wordt bij de keuring vastgesteld, nog meer dan 65 procent van haar oude inkomen verdienen in een ander vak. Dat zou ze wel willen, maar ze is 57 jaar en ze wordt nergens aangenomen: ‘Omdat mijn man wel inkomen heeft, krijg ik niets. Ons inkomen gaat wel met 1600 euro omlaag.’
Of ik denk aan de vrouw in de Wajong die gaat werken, maar door ingewikkelde verrekening van haar inkomsten. ‘Ik ben gestopt met werken, want zo ben ik slecht af’, zegt ze.Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Plannen en wetten zijn aan de Haagse tekentafel bedacht en zijn daardoor vaak te ingewikkeld en werken elkaar soms zelfs tegen. Er is onvoldoende tijd voor dialoog en afstemming, waardoor mensen niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Dit moet écht anders. Samen met onze Raad maak ik mij sterk voor de positie van mensen die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. Samen met onze Raad geven wij aan al deze mensen een stem. Een stem die overal moet doorklinken, zodat eenvoudige, rechtvaardige en duurzame wet- en regelgeving mogelijk kan worden gemaakt.

Fatma Koşer Kaya
Voorzitter LCR

Onze Raad bestaat uit zeer betrokken mensen: Bart de Bart (namens VCP), Sandra van Laar (Straatconsulaat), Jos Sprenkels (Vereniging Mobility), Gabrielle Choma (CC UWV), Nico Smits (CNV), Simone de Bruijn (Mind), Thomas Pruijsen (Mind), Joris Barendrecht (Ieder(in)), Daniël Toebes (Ieder(in)), Dini Zegelaar (Ieder(in)), Wim Jansen (Ouderenbonden), Frens Lemeer (FNV), Titia Beukema (FNV), Jan Taco Bosma (FNV), Detlef Metzler (FNV), Henk Veerman (CC UWV), Sven Pluimers (Ieder(in)), Ria Huisman (CC UWV), Harry Kiwitz (Ouderenbonden), Ton Heinen (KAR-SVB), Anneke Letschert (CC UWV), Lennart Goudriaan (KAR SVB), Liesbeth van der Meer (KAR SVB), Sophie Querido (KAR SVB), Roland van Noort (G4), Jolande van Zandbergen (Vereniging Mobility).

Laat jouw mening horen over dit thema

Het gaat vaak over hoogte van uitkeringen of toeslagen. Is dat belangrijk of is het veel belangrijker dat je rond kunt komen en niet in de schulden raakt?

Poll

Moet bestaanszekerheid voorop staan?

Ook interessant

cover-LCR-Jaarverslag 2022
20/03/2023

Jaarverslag 2022: een stem geven aan burgers

De LCR ziet dat mensen door pech in het leven lang niet altijd de uitgestoken hand krijgen. Ze komen, als ze hulp nodig hebben om, in een wereld van wantrouwen en strenge regelgeving. Die stem van die burgers laten doorklinken is voor de LCR belangrijk. En dat gebeurt op allerlei manieren. Het LCR-jaarverslag 2022 laat dit zien.

Lees het bericht
fatma-mamma2
22/12/2022

Blog Fatma Koşer Kaya: omkijken naar elkaar

Blijdschap en verdriet wisselden elkaar af tijdens de eerste weken van haar voorzitterschap van de LCR, schrijft Fatma Koser Kaya. Ze neemt de lezers van haar blog mee in haar werk en het verdriet om hoe mensen in de steek worden gelaten. Persoonlijk verdriet kent ze ook de laatste tijd: haar moeder overleed. De moeder die Fatma, haar broers en zussen ondanks het overlijden van hun vader onbezorgd heeft laten opgroeien. Omdat er TOEN menselijke maat was. Die moet terug.

Lees het bericht
Fatma-Koser-Kaya-spraakmakers-28-10-2022
28/10/2022

Fatma Koşer Kaya in Spraakmakers: 'Gelijke rechten gaan me aan het hart'

Vlak voordat Fatma Koşer Kaya écht begint als voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) op 1 november is ze Spraakmaker bij KRO NCRV op Radio 1. In een interview vertelt ze over zichzelf en over het belang van haar inzet voor mensen voor wie de LCR opkomt.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.