De LCR heeft kerstreces van 24 december 2022 tot en met 8 januari 2023

Bellen? Van ma  t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Vanessa Umboh, moeder van 40.000 kinderen, wint tweede RoeteRing

Aanbevolen door LCR
Armoede en schulden
LCR
13/10/2022

Vanessa Umboh, Rotterdamse en voorvechter voor mensen die in armoede leven, heeft de tweede RoeteRing gekregen. Eva González Pérez, de eerste winnaar, reikte 'm uit tijdens hete LCR-congres op 13 oktober 2022 en hield een emotionele speech.

Vanessa Umboh-Eva Gonzales-congres lcr 2022

'De jury voor de RoeteRing meent unaniem dat de RoeteRing in 2022 toekomt aan Vanessa Umboheen strijdster tegen armoede in het algemeen en kinderarmoede in het bijzonder', zo begon Eva González Pérez haar speech bij de uitreiking van de RoeteRing. Vanessa hield het vanaf dat moment niet meer droog. Het is een lange emotionele reis die ze heeft gemaakt. Begonnen als zorgmedewerker viel haar steeds meer op dat de manier hoe met mensen wordt omgegaan niet bij haar paste. Ze liet het weten en haar mond werd gesnoerd. 

Kloof

Eva González Pérez: 'Wij allen zijn met jou van mening dat de kloof die tussen burger en overheid is ontstaan gedicht moet worden. Een systeemverandering moet er komen. Er moet inderdaad worden gestopt met praten óver mensen die in armoede verkeren en oplossingen vóór hen verzinnen. In gesprek gaan met ze, en vragen wat ze nodig hebben, dat moet het startpunt zijn.'

Na diverse ups-and-downs in het leven van Vanessa valt haar oog op een artikel in de krant. Ze leest verbijsterd dat één op de vijf kinderen in Rotterdam met honger in de klas zit. Allereerst overheerst bij haar ongeloof, maar het is waar. In plaats van te kiezen voor een fulltime baan gaat ze fulltime een bewonderingswaardig gevecht tegen de armoede aan. Ze leeft zelfs in armoede omdat ze haar volledige tijd wil spenderen aan deze 40.000 kinderen.

Stem zonder gezicht

Ze richt de stichting ‘Stem zonder Gezicht op’ voor alle kinderen zonder basisvoorzieningen. Via deze stichting wil ze iedereen uitnodigen na te denken wat zij willen delen of kunnen inzetten. Ze krijgt het voor elkaar om kinderen blij te maken en wordt zelf blij en gelukkig van die lieve gezichtjes die blij worden van speelgoed dat eigenlijk ieder kind zou moeten kunnen hebben maar niet altijd kan krijgen. Na drie jaar vechten tegen armoede IN armoede heeft ze weer terugval. Ze wordt depressief. Uiteindelijk komt ze tot het besef ze goed voor zichzelf moet zorgen als zee de wereld wil veranderen. De wereld veranderen doe je inderdaad niet alleen, maar samen.

González Pérez: 'Ik hoop dat jouw droom “Een stad, waarin binnen wijken en buurten mensen weer naar elkaar omkijken, waar mensen elkaar helpen als ze het slechter hebben” zo snel mogelijk uitkomt en snel wordt uitgebreid tot een heel land!'

Fotografie: Thierry Schut

Ook interessant

Fatma-Koser-Kaya-voorzitter-LCR
Aanbevolen door LCR
13/10/2022

Fatma Koşer Kaya is de nieuwe voorzitter van de LCR

Fatma Koşer Kaya is de nieuwe voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. Zij is op het LCR-congres van 13 oktober 2022 voorgesteld aan het grote publiek dat haar met een luid applaus begroette. Koşer Kaya is de vierde voorzitter van de LCR en volgt Amma Asante op die op 1 september afscheid nam.

Lees het bericht
LCR-congres_met-tekst-641772313
13/10/2022

Link naar livestream LCR-congres

Het LCR-congres is te volgen via livestream. Klik verder op het bericht om de link te zien. Vragen kunnen gesteld worden via whatsapp vanwege een storing.

Lees het bericht
Blog-Amma-laatste_tekst-291383204
05/09/2022

Laatste blog van Amma Asante: bitterzoet

Het is Amma Asante's laatste blog voor de Landelijke Cliëntenraad. Ze noemt het een bitterzoet moment. Bitter omdat het werk dat de LCR doet haar aan het hart gaat: ze moet dat achter zich laten. Zoet omdat zij samen met de LCR terug kan kijken op mooie resultaten.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.