Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Vanessa Umboh, moeder van 40.000 kinderen, wint tweede RoeteRing

Vanessa Umboh, Rotterdamse en voorvechter voor mensen die in armoede leven, heeft de tweede RoeteRing gekregen. Eva González Pérez, de eerste winnaar, reikte 'm uit tijdens hete LCR-congres op 13 oktober 2022 en hield een emotionele speech.

Vanessa Umboh-Eva Gonzales-congres lcr 2022

'De jury voor de RoeteRing meent unaniem dat de RoeteRing in 2022 toekomt aan Vanessa Umboheen strijdster tegen armoede in het algemeen en kinderarmoede in het bijzonder', zo begon Eva González Pérez haar speech bij de uitreiking van de RoeteRing. Vanessa hield het vanaf dat moment niet meer droog. Het is een lange emotionele reis die ze heeft gemaakt. Begonnen als zorgmedewerker viel haar steeds meer op dat de manier hoe met mensen wordt omgegaan niet bij haar paste. Ze liet het weten en haar mond werd gesnoerd. 

Kloof

Eva González Pérez: 'Wij allen zijn met jou van mening dat de kloof die tussen burger en overheid is ontstaan gedicht moet worden. Een systeemverandering moet er komen. Er moet inderdaad worden gestopt met praten óver mensen die in armoede verkeren en oplossingen vóór hen verzinnen. In gesprek gaan met ze, en vragen wat ze nodig hebben, dat moet het startpunt zijn.'

Na diverse ups-and-downs in het leven van Vanessa valt haar oog op een artikel in de krant. Ze leest verbijsterd dat één op de vijf kinderen in Rotterdam met honger in de klas zit. Allereerst overheerst bij haar ongeloof, maar het is waar. In plaats van te kiezen voor een fulltime baan gaat ze fulltime een bewonderingswaardig gevecht tegen de armoede aan. Ze leeft zelfs in armoede omdat ze haar volledige tijd wil spenderen aan deze 40.000 kinderen.

Stem zonder gezicht

Ze richt de stichting ‘Stem zonder Gezicht op’ voor alle kinderen zonder basisvoorzieningen. Via deze stichting wil ze iedereen uitnodigen na te denken wat zij willen delen of kunnen inzetten. Ze krijgt het voor elkaar om kinderen blij te maken en wordt zelf blij en gelukkig van die lieve gezichtjes die blij worden van speelgoed dat eigenlijk ieder kind zou moeten kunnen hebben maar niet altijd kan krijgen. Na drie jaar vechten tegen armoede IN armoede heeft ze weer terugval. Ze wordt depressief. Uiteindelijk komt ze tot het besef ze goed voor zichzelf moet zorgen als zee de wereld wil veranderen. De wereld veranderen doe je inderdaad niet alleen, maar samen.

González Pérez: 'Ik hoop dat jouw droom “Een stad, waarin binnen wijken en buurten mensen weer naar elkaar omkijken, waar mensen elkaar helpen als ze het slechter hebben” zo snel mogelijk uitkomt en snel wordt uitgebreid tot een heel land!'

Fotografie: Thierry Schut

Ook interessant

LCR-congres_met-tekst-641772313
13/10/2022

Link naar livestream LCR-congres

Het LCR-congres is te volgen via livestream. Klik verder op het bericht om de link te zien. Vragen kunnen gesteld worden via whatsapp vanwege een storing.

Lees het bericht
131022dh congres LCR 018
31/10/2022

LCR-congres 2022 in beeld en film: begin van de viering van het twintigjarig bestaan

De LCR bestaat 20 jaar. De eerste bijeenkomst? Het LCR-congres op 13 oktober met een vol programma. De nieuwe voorzitter is voorgesteld. De tweede podcast is opgenomen. De uitreiking van de RoeteRing aan Vanessa Umboh vond plaats. En verder: een debat over armoede met Tim 'S Jongers en nog de Ab Harrewijnrede. Het is allemaal terug te kijken.

Lees het bericht
LCR-congres-Fatma-armoedepamflet-2022div LCR 17
17/10/2022

Wereld Armoededag: vijf punten die overal nodig zijn

Op 17 oktober is het Wereld Armoededag. Een dag die altijd gericht leek op andere landen, maar die meer en meer belangrijk wordt in Nederland. Dit vraagt om een serieuze omslag zodat iedereen mee kan blijven doen. Het LCR-congres heeft daarom een pamflet aangenomen.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.