Trouw: Over de grens werken? Dat kan grote risico's met zich meebrengen

Nu het thuiswerken genormaliseerd is en de Nederlandse huizenprijzen de pan uit rijzen, gaan sommige mensen op zoek naar een woning of baan over de grens. Maar dat brengt grote risico's met zich mee, waarschuwt de Landelijke Cliëntenraad. Zo begint een artikel in Trouw over het signaal Grensproblematiek en de mini-conferentie Harde Grens op 23 april 2024.

Trouw grensproblematiek

In het artikel vertelt Peter van der Burg wat de gevolgen zijn voor hem en zijn vrouw van een tijdlang werken over de grens in Duitsland. Zij krijgen te maken met een lagere AOW en zijn aanvullend pensioen wordt extra belast door een 'nieuw' belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland.
Potentiële grenspendelaars hebben vaak geen idee van de complexe regels die zo’n verhuizing met zich meebrengt. Landen houden bij het opstellen van hun fiscale wetgeving meestal geen rekening met grenswerkers. In Trouw: "Dat maakt dat de burger kwetsbaar wordt als die besluit om over de grens te gaan werken. Door die risico’s bij burgers neer te leggen, wordt voorbijgegaan aan het feit dat velen niet in staat zijn om regels te doorgronden’, schrijft de raad."

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.