Signaal: grensproblematiek als mensen niet hun woonland werken

Vrij veel mensen wonen aan de ene kant van een landsgrens en werken aan de andere kant. Of in het ene land volgen ze een opleiding, gaan met pensioen, krijgen een arbeidsbeperking of verliezen hun baan, maar wonen in het andere. De Landelijke Cliëntenraad (LCR) bundelde verschillende knelpunten op het terrein van werk en inkomen die specifiek spelen in de grensregio’s in dit signaal. Het is tijdens de mini-conferentie van 23 april 2024 gepresenteerd.

Grensproblematiek-signaal

Burgers die in één land wonen en in een ander land leven hebben te maken met twee aparte stelsels voor sociale zekerheid die soms behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Ze krijgen te maken met belastingregels waar zij soms geen weet van hebben. Veel mensen verwachten al deze hobbels niet omdat zij denken dat zij in Europa wonen waardoor zij in elk land van de Europese Unie zonder rompslomp kunnen werken.
Door alle regels worden burgers kwetsbaar als zij over de grens gaan werken. Voor de meeste mensen is het zonder hulp ondoenlijk om alle regels te doorgronden. Daardoor kunnen de gevolgen groot zijn.

Nadelige effecten ombuigen

De LCR vindt na gesprekken met burgers, experts en professionals dat er zo weinig mogelijk nadelige effecten van migratie voor de individuele burger op zouden mogen treden. Het is daarom nodig om op verschillende vlakken in te grijpen. De knelpunten én mogelijke oplossingen zijn verzameld in het Signaal Grensproblematiek: Harde grens in regels bij wonen en werken in verschillende landen.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.