Nieuw onderzoek voor betere aanpak schulden

In het onderzoeksrapport ‘Schulden klein houden en perspectief bieden’ van LOSR (Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden), Schuldinfo en de Hogeschool Utrecht een model geschetst om schulden in een beginfase te kunnen oplossen zodat die niet onnodig blijven oplopen. De kern van de aanpak is dat gerechtsdeurwaarders een rol moeten krijgen als de rechter bij schulden beslag heeft laten leggen op de bezittingen of het inkomen. Deurwaarders kunnen dan voor de bekende schuldeisers een afbetalingsplan opstellen.

b2772c7e-78a7-4d15-8e3d-64b0e3e3bb34

Zo wordt voorkomen dat elke afzonderlijke schuldeiser blijft innen omdat er geen gemeenschappelijke oplossing is. Voor mensen met schulden betekent dit dat deze minder snel uit de hand lopen.

Afname schulden

Vooral in de beginfase zijn de schulden vaak te beheersen en nog niet problematisch. De belangen van mensen in de schulden en schuldeisers kunnen dan nog beter bij elkaar worden gebracht. Het model dat de onderzoekers Nadja Jungmann en André Moerman voorstellen kan een antwoord zijn op de dringende vraag naar een vroege oplossing voor beginnende schulden. Doordat gerechtsdeurwaarders een meer centrale rol krijgen, kunnen meer mensen sneller uit de schulden komen.

In de uitzending van Pakhuis de Zwijger op 16 november (klik) komt dit onderwerp ook aan de orde.  

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.