Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Minister Carola Schouten houdt de Ab Harrewijnrede op 13 mei

Niemand minder dan Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatiebeleid en Pensioenen, houdt op 13 mei 2023 de Ab Harrewijnrede. Een speciale rede dit keer. Zij is niet alleen minister, maar heeft ook met Ab Harrewijn gewerkt aan wetgeving die leidde tot de oprichting van de LCR. Harrewijn was bij uitstek iemand die opkwam voor anderen.

Carola-Schouten-FL2265265

Carola Schouten is er, sinds haar aantreden als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, op gericht om geluiden van mensen te horen voor wie ze beleid maakt. Inmiddels heeft ze al een aantal wijzigingen in de Participatiewet doorgevoerd. Op het gebied van het bestrijden van geldproblemen, armoede en schulden is een heel programma opgetuigd: 'We moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen in armoede en met problematische schulden structureel afneemt'.
De Ab Harrewijnrede wordt dit jaar gehouden op een speciale plek bij  't Groene Sticht de vestiging Ab Harrewijnstraat 46 in Utrecht. In de ochtend houdt deze organisatie een jubileumsymposium. In het middagprogramma vindt de Ab Harrewijnrede plaats en wordt de Ab Harrewijnprijs uitgereikt. 

Achtergrond

In deze tijd waarin lang niet iedereen weet wie Ab Harrewijn was en waar die voor stond, is het bijzonder dat deze samenwerking tot stand is gekomen. Deze Groen Links-politicus overleed jong in 2002. Hij heeft aan de basis gestaan van de inbreng van mensen die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. De stem van burgers wordt steeds steviger en dat is voor een belangrijk deel aan hem te danken.
Hij kwam op voor iederéén die het moeilijk had in de samenleving. Jaarlijks wordt daarom de Ab Harrewijnprijs uitgereikt aan een persoon of groep die zich heeft ingezet voor de rafelranden van de samenleving. De locatie heeft ook een geschiedenis. Daar is 20 jaar geleden een uniek project ontstaan waarbij dak- en thuislozen kunnen ondersteuning krijgen, kunnen wonen en werken. Dat allemaal weer op initiatief van Harrewijn die zag dat opvang in bestaande wijken steeds weerstand opriep bij bewoners. Het idee was: keer het om, vestig je ergens en zoek er dan geschikte buren bij die ook nog wat voor hen willen betekenen.

Reserveer jouw plek

Wil je de bijeenkomst met de titel 'Met elkaar, niet alleen' niet missen? Meld je aan. Je kunt je inschrijven voor alleen de ochtend (met een apart programma), alleen de middag of de hele dag. Let op: de lunch is niet inbegrepen.

't Groene Sticht, Utrecht
13 mei 2023

Ook interessant

130523ut abherrewijn LCR-5
Aanbevolen door LCR
13/05/2023

Carola Schouten houdt betrokken rede, Ab Harrewijnprijs naar Michelle van Tongerloo

Een minister die graag ziet dat de Participatiewet zo snel mogelijk wordt aangepakt. Ze wijst op de noodzaak om naar elkaar om te zien. Die voorbeelden waren er te over bij de nominaties van de Ab Harrewijnprijs. De uiteindelijke winnaar, Michelle van Tongerloo, is genoemd als de persoon die exact uitdraagt wat Ab Harrewijn altijd heeft bedoeld.

Lees het bericht
AHprijs-rede-groenesticht_1918011065
Aanbevolen door LCR
12/05/2023

Volg online: Met elkaar, nooit alleen met Carola Schouten en Ab Harrewijnprijs

Op 13 mei rond half 3 begint het middagprogramma van 'Met elkaar, nooit alleen'. De hele dag staat in het teken van de GroenLinks-politicus Ab Harrewijn die in 2002 op deze dag overleed. Hij liet een belangrijk gedachtegoed na: samen opkomen voor mensen die het minder hebben of alleen niet redden. En hij stond aan de basis van de LCR. Genoeg om te vieren. Het programma is online te volgen.

Lees het bericht
AHprijs-rede-groenesticht_1918011065
04/03/2023

13 mei 2023: Ab Harrewijnrede en -prijs trekken samen op met Groene Sticht

In dit jubileumjaar van de LCR slaan we de handen letterlijk ineen. De Ab Harrewijnrede wordt gehouden samen met de uitreiking van de Ab Harrewijnprijs. Nog een bijzonder punt? Dat gebeurt op het terrein waarvoor diezelfde Ab Harrewijn ook de basis heeft gelegd: 't Groene Sticht dat ook een mijlpaal te vieren heeft. Je kunt erbij zijn op zaterdag 13 mei 2023.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.