Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

Bellen? Van ma t/m do tussen 9 en 15 uur: 070 3499790

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

Terwijl ik naar mijn werk loop denk ik na over hoe ik aan mijn rol als voorzitter van de LCR invulling wil geven. Hoe wil ik samen met al onze lidorganisaties en partners een stem geven aan al die mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de overheid? Mensen die nog steeds niet of onvoldoende worden gehoord en gezien. Mensen, die ook dromen hebben, voor hun kinderen, geliefden, voor zichzelf. Mensen die daarbij extra steun nodig hebben of een zetje in de juiste richting.

1-november-op-hand_1089381518

Iedereen die in een tijd van heel veel onzekerheid grip wil houden op het leven, maar door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb het over geldgebrek, armoede, kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, werkenden die essentiële kosten van onderhoud niet meer kunnen betalen.

We weten dat wetten, regels, beleidsstukken voor de meeste mensen vaak nauwelijks te begrijpen zijn en al helemaal niet voor mensen die al enorm in onzekerheid en stress leven. Mensen die in een onmogelijke situatie zitten, omdat ze simpelweg pech hebben of fouten maken door die onbegrijpelijke regels. Mensen die vaak met instanties en wetgeving te maken krijgen die uitgaan van wat niét mag, geen maatwerk en ruimte bieden. Grip houden op je leven, je bestaanszekerheid veilig stellen, wordt zo wel erg ingewikkeld.
Wegzakken in armoede is dan niet ver weg.

Een aantal jaar geleden concludeerde de ombudsman dat de overheid te hoge verwachtingen heeft van de financiële zelfredzaamheid van mensen. Dat zei ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in het onderzoek ‘Weten is nog geen doen’. Vaardigheden als stressbestendigheid, discipline, alertheid zijn enorm belangrijk. Juist die vaardigheden verliezen mensen als hen iets ernstigs overkomt, terwijl ze die hard nodig hebben om bijvoorbeeld niet in de schulden te raken.

Kunnen we het verbeteren? Ja, door wetten te maken die uitgaan van vertrouwen en niet van wantrouwen. Door niet de enkele valserik als uitgangspunt te nemen in ons beleid, maar wel maatwerk bieden aan al die welwillende mensen die een kans willen en steun in de goede richting nodig hebben.
Door de drempels voor schuldhulpverlening niet torenhoog te maken. Door wet- en regelgeving die met elkaar botst aan te pakken. Door oog te hebben voor nuance en de discussie niet te vertroebelen door ‘boe’ en ‘bah’ te roepen. En vooral door mensen niet als B-burgers te behandelen.
En nooit, nooit door een deken van zieligheid over mensen heen te gooien. Want als iets kleinerend is, dan is het dát wel. Schroom, schaamte, onzekerheid zijn daar het resultaat van, terwijl hen trots, vertrouwen en zelfvertrouwen toekomt, omdat hun doorzettingsvermogen ongekend is ondanks alle papieren valkuilen.

Ik begin nog steviger door te lopen. Mijn handen jeuken om aan het werk te gaan. Ik zal mensen die op ons rekenen de komende jaren met trots dienen!

Fatma Koşer Kaya
Voorzitter LCR

Ook interessant

carola-schouten-en-karien-van-gennip
11/01/2022

Blog Amma Asante: Geachte mevrouw Schouten en mevrouw Van Gennip,

Allereerst feliciteer ik u namens de LCR hartelijk met uw benoeming in het kabinet Rutte IV en ik wens u veel succes toe bij de uitoefening van uw bijzondere ambt. Het is goed om te zien dat op cruciale posten binnen het kabinet – financiën, sociale zaken en werkgelegenheid – drie deskundige vrouwen zijn benoemd.

Lees het bericht
data-protectie-klein-privacy-shutterstock_1726916926
16/02/2022

Coalitie van burgerrechten: Eerste Kamer wijs 'Super SyRI' af!

De burgerrechtencoalitie die eerder de rechtszaak tegen SyRI won, roept de Eerste Kamer op de nog ingrijpendere datakoppelwet WGS af te wijzen. Volgens de partijen ligt het voorstel op ramkoers met de rechtsstaat en weigert het kabinet lessen te trekken uit het Toeslagenschandaal.

Lees het bericht
_62A5005
02/11/2021

LCR-congres biedt veel ruimte voor persoonlijk verhaal

De allereerste RoeteRing naar Eva González Pérez, een leerzame sessie over armoede en bijstand van Arjan Vliegenthart, interactie met de zaal en natuurlijk het 'HO' van ombudsman Reinier van Zutphen. Een succesvol LCR-congres met vele hoogtepunten.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.