Terugkijken 11 april 2024 Pakhuis de Zwijger: Wetten van de toekomst maak je samen

De uitzending van 11 april is hierboven terug te kijken.

👆🏽 De uitzending van de LCR en Pakhuis de Zwijger op 11 april 2024 is hier terug te kijken.
Het toeslagenschandaal. De boodschappenaffaire. Er zijn vele voorbeelden van burgers die vermalen zijn in systemen door ingewikkelde wetten, regels, bezuinigingen en onredelijk, keihard fraudebeleid. In allerlei rapporten is vastgelegd hoe en wat er fout is gegaan. In die rapporten staat dat het morgen zo weer kan gebeuren. De vraag is: wat hebben we hiervan geleerd? Hoe kan het in de toekomst anders?
Om de kloof tussen de systeem- en leefwereld te verkleinen pleit de Landelijke Cliëntenraad voor invloed van burgers vanaf het begin bij het maken van wetten, in de uitvoering en bij de evaluatie. Mensen zijn niet ééndimensionaal en weten welke knelpunten zij in hun leven tegenkomen. Zij ervaren waar wetten en regels schuren met de dagelijkse werkelijkheid.
Wat is ervoor nodig om dit ook echt te kunnen doen? Hoe betrekken we burgers – van meet af aan – beter bij het maken, uitvoeren en evalueren van wet- en regelgeving zodat de mens weer centraal staat?
We zijn in gesprek gegaan met burgers, vertegenwoordigers van cliëntenraden en verantwoordelijke bestuurders over de wensen en de oplossingen.


Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.