Kennis&Debat: Vertrouwen kan terugkomen als betrouwbaarheid toeneemt

Wat is er voor nodig om het vertrouwen van burgers in de overheid te herstellen? Hoe kan de overheid er weer zijn voor de burger? Hoe moet een effectief bestaanszekerheidsbeleid eruit zien, en wat kan de overheid leren van lokale organisaties? Tijdens een boeiende avond in TivoliVredenburg zetten eerst LCR-voorzitter Fatma Koşer Kaya en Eefke Postma de toon. Onder leiding van Frénk van der Linden lieten zij weten dat vertrouwen vele kanten heeft en op veel plekken terugkomt. Het gaat om wetgeving, verschillend beleid binnen gemeenten, uitvoering die denkt streng te moeten zijn. Maar het kan wel anders. Die omslag moet er ook komen.

Politiek, wetten en uitvoering

Daarna was de beurt aan het panel met Stella de Swart (auteur van Armoede krijg je gratis), Ralf Embrechts (oprichter Quiet500) en Sandra Palmen (van het memo Palmen in het toeslagenschandaal). Er kan veel, meent Sandra Palmen, als de rechten van mensen worden gerespecteerd. Stella de Swart focuste op het mensbeeld dat velen hebben. 'Je gaat niet voor de lol in de bijstand zitten, maar dat beeld bestaat nog steeds'. En Ralf Embrechts ziet in de rechtsongelijkheid tussen gemeenten ook een probleem. Toch ziet het drietal ruimte. Het gaat niet alleen over politiek en wetten, maar vooral ook over benadering. Daar moet een omslag in komen.

Lev Avitan bracht een ontroerende spoken word op het toneel die weer een heel andere dimensie gaf aan vertrouwen van mensen in de overheid en elkaar. 
Het was opvallend hoeveel jongeren aanwezig waren, die ook actief bij de discussies met het panel en anderen in de zaal waren betrokken. Dat was ook te danken aan de snelle en kundige leiding van Frenk van der Linden.

RoeteRing

Het laatste onderdeel in het programma was de uitreiking van de RoeteRing aan iemand die zich bijzonder inzet voor burgers. Winnares van 2022, Vanessa Umboh, reikte de prijs uit aan Renske Leijten. De laatste vond het eigenlijk niet nodig om een prijs te krijgen. 'Dat is mijn werk, dat hoort normaal te zijn.' Dat zegt genoeg over de avond. Binnenkort is de video beschikbaar.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.