Blog Fatma Koşer Kaya: Succes

‘Veel succes’, zegt een mevrouw tegen mij aan het einde van ons telefonisch gesprek. Gevolgd door de opmerking: ‘Ik zeg dat nu wel, maar eigenlijk hou ik niet van dat woord’. Dat maakt mij nieuwsgierig: ‘Waarom zegt u dat?’ Ze antwoordt: ‘De vader van mijn kinderen had veel succes, maar het ging niet meer.’

Fatma-bloemen

Ik val even stil. Een wereld gaat schuil achter zo’n zin. Want wat is succes, als het ten koste van de ander gaat? Wat is succes als verdeling van kansen zo ongelijk is? Als zoveel mensen in armoede moeten leven en kinderen de pijn en het verdriet van hun wanhopige ouders moeten dragen? Wat is succes als we welvaart niet kunnen delen, als we niet aan elkaar denken? Wat is succes als we mensen geen waardig bestaan kunnen bieden en voor onze kinderen een kwetsbare samenleving én wereld achterlaten?

Ik heb deze mevrouw aan de telefoon om haar te bedanken voor de prachtige bloemen die ze mij had gestuurd nadat ze in Trouw mijn interview had gelezen. Haar gebaar raakt mij. We praten over allerlei onderwerpen: haar blik op de samenleving, op politiek, op het leven. 
Haar levensles over ‘succes’ zit nog in mijn hoofd. De betekenis van succes hoort in het teken van solidariteit en welzijn te staan in plaats van alleen ‘meer is beter’. Een toekomst van solidariteit en brede welvaart voor iedereen is waar de LCR voor staat. Deze mevrouw heeft mij nóg meer geïnspireerd om hier hard voor te blijven vechten.

Fatma Koşer Kaya
Voorzitter LCR

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.