LCR-voorzitter Amma Asante vertrekt in september

‘Ik val maar gelijk met de deur in huis: met ingang van 15 september ben ik voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Dat betekent dat ik de LCR ga verlaten’, zo stelde Amma Asante, sinds 2019 voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, iedereen intern op de hoogte van haar vertrek.

Amma-Asante
Versterking democratische rechtstaat

Een functie in de mediawereld lag niet voor de hand, maar de enorme uitdaging die er wacht om bij te dragen aan de versterking van de democratische rechtstaat, heeft haar over de streep getrokken. Ze verlaat de LCR met pijn in het hart.
Asante: ‘We zitten enorm met onze thema’s in de lift. We worden gezien, gehoord en serieus genomen. We worden zelfs overvraagd. Met onze expertise leren we de overheid invulling geven aan de dialoog met de burger en redeneren vanuit mensen in de sociale zekerheid. Of het nu de Eerste Kamer, Tweede Kamer, Nationale Ombudsman of Raad van State is: overal is onze expertise gewenst. De groei is ingezet en mijn verwachting is dat deze zich zal doorzetten de komende jaren.’

Boegbeeld

Voor de LCR is Amma Asante vanaf 2019 het boegbeeld geweest. Ze heeft de organisatie, met haar eigen manier van voorzitten, een boost gegeven waardoor de boodschap sterk overkomt. In de media was ze veelvuldig te horen en zien als het over bestaanszekerheid ging, maar ook over uitsluiting en diversiteit. Het is daarom erg jammer dat zij vertrekt. Maar de LCR gaat op zoek naar een waardige opvolger.

Carrière

Amma Asante is afgestudeerd als politicologe. Ze was van 1998 tot 2006 lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de PvdA, heeft gewerkt in de hulpverlening en is zelfs Tweede Kamer lid geweest. In 2017 kreeg ze een adviesfunctie bij BMC. Vanaf 2019 is ze voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. Haar eerste termijn zou eindigen in 2023. Begin juni 2022 is ze benoemd als lid van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Een functie die ze zal behouden. Haar overige functies kan ze niet langer combineren met het voorzitterschap van het Commissariaat voor de Media.
Op een later moment wordt er (in)formeel afscheid van haar genomen.

Voor vragen over het afscheid van Amma Asante kan contact opgenomen worden met Rietje Krijnen, r.krijnen@landelijkeclientenraad.nl of telefoonnummer 06-54730308

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.