Volg de LCR op LinkedIn, Facebook en Twitter

De LCR heeft verschillende vacatures, kijk snel bij actuele berichten

Voor (pers)contact: zie onder contact 👈🏾

LCR_logo2021

In memoriam Jan Zwanepol: een rots in de branding

Tijdens het LCR-congres 2021 op 28 oktober was hij er nog bij. En dat hadden velen niet verwacht, want Jan Zwanepol had in september te horen gekregen dat hij echt door zijn ‘reservetijd’ heen was. Hij had een erfelijke hartafwijking waarmee hij al uitzonderlijk oud was geworden. Maar hij wilde koste wat kost kerst vieren en zijn verjaardag op 7 februari halen.

220524-Jan Zwanepol

Wie hem kende, weet wat het betekende: dat lukte. Begin mei 2022 sprak hij het vermoeden uit dat het halen van de zomer niet meer ging lukken. Ook nu had hij gelijk. Hij overleed in de vroege ochtend van woensdag 18 mei, 77 jaar oud.
Jan zal altijd op een bijzondere manier verbonden blijven met de LCR. Hij was bij de oprichtingsvergadering van 10 januari 2002, via de Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten (LVA). Op basis van de ideeën van Groen Links-politicus Ab Harrewijn zouden de cliënten een stem krijgen in de Wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen. Er is veel pionierswerk verricht in die tijd. Op 19 augustus 2002 stond hij in de Staatscourant vermeld als de allereerste penningmeester van de LCR. Zijn rol nam hij zeer serieus. Hij was bij elk overleg over de voortgang van de LCR, schoof aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), bereidde zich goed voor en gaf snel deskundig commentaar op stukken die hem werden gestuurd. Maar hij voelde zichzelf nooit groter of belangrijker dan wie ook. Het ging hem elke keer weer om rechtvaardigheid, eerlijkheid en iedereen die het minder had. Penningmeester bleef hij tot al zijn termijnen erop zaten.
Wie bij hem aanklopte voor advies kon bij hem terecht. Hij had een grote kennis van de sociale zekerheid en belastingen, kende de wetten én de praktijk. Niet alleen voor de LCR was dat belangrijk, maar voor velen die voor een vraag bij hem kwamen. Hij heeft lang – ook toen het lichamelijk een stuk minder met hem ging – mensen geholpen bij het invullen van formulieren. Want er was altijd wel iemand die hij kon helpen. Zo heeft hij nog jaren voor de voedselbank gewerkt.

In een moeilijke periode bij de LCR heeft hij ervoor gezorgd dat de organisatie overeind bleef. ‘Gewoon’ door rustig en nadenkend te reageren en zich niet van de wijs te laten brengen. Daardoor was hij voor velen een rots in de branding. Het belangrijkste was misschien wel zijn gevoel voor humor, waarmee hij de angel uit een lastige kwestie kon halen.
Zo kon hij ook omgaan met zijn ziekte. Hij nam graag deel als jurylid van de RoeteRing die was ingesteld bij de pensionering van Else Roetering. Natuurlijk wilde hij bij de uitreiking zijn van de allereerste RoeteRing aan Eva González Pérez tijdens het LCR-congres van 2021. Hij wás er.
Wie hem vroeg hoe het met hem ging, antwoordde hij: ‘Ik ben er nog, hé’. Vlak voor het congres kreeg hij van de LCR een lifetime achievement award uitgereikt als waardering voor zijn tomeloze en bijzondere inzet. En dat alles onder het genot van een tosti – zijn lievelingseten en tekenend voor Jan – in zijn favoriete bar in zijn woonplaats Kampen.

Jan heeft zich met hart en ziel ingezet voor de LCR en we zijn hem dankbaar hiervoor. We koesteren zijn verhalen en wensen zijn vrouw, kinderen en zijn kleindochter veel sterkte toe met het dragen van dit verlies.

Ook interessant

Amma-in-EW
25/08/2022

Elseviers Weekblad maakt profiel van vertrekkende LCR-voorzitter

De functie van LCR-voorzitter heeft Amma Asante geen windeieren gelegd. Daardoor kon ze zich samen met het team in de kijker spelen. Daarom is ze opgevallen in politiek Den Haag. Elseviers Weekblad besteedt in een profiel aandacht aan haar ontwikkeling en vertrek.

Lees het bericht
Micha-Blok-def
24/08/2022

Mischa! praat met Amma Asante

Een gesprek midden in de nacht van Micha Blok en Amma Asante. Mischa Blok zoekt in het programma naar de drijfveren van haar gasten. Een uur lang is ze met Amma Asante de diepte ingegaan. Over haar eigen leven, over haar werk als LCR-voorzitter, het krijgen van kansen en haar eigen ontwikkeling.

Lees het bericht
Amma-bij-Spraakmakers-15-aug-2022
17/08/2022

Spraakmakers besteedt aandacht aan afscheid Amma Asante

Amma Asante is als LCR-voorzitter de afgelopen jaren vaste Spraakmaker geweest. Vlak voordat ze overstapt naar het Commissariaat voor de Media schoof ze aan bij Spraakmakers voor een terugblik en haar visie op de komende jaren.

Lees het bericht

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.