'Verandering re-integratie 2e ziektejaar is niet in voordeel van werknemers'

De LCR heeft met een burgertoets gereageerd op een wetsvoorstel dat moet regelen dat het onder bepaalde voorwaarden na het eerste ziektejaar mogelijk is om de re-integratie via het eerste spoor (bij eigen werkgever) te beëindigen en vanaf de start van het tweede ziektejaar te focussen op re-integratie in het tweede spoor (andere werkgever). Bij een kleine of middelgrote werkgever kan een werknemer na het eerste ziektejaar zijn baan dan kwijtraken.

vrouw-ziek-behandeling-kanker-shutterstock_2081216797
Uitvoerbaar?

De LCR ziet dat het wetsvoorstel voor werknemers vooral veel risico’s inhoudt. Zij zijn door ziekte vaak kwetsbaar geworden. Hun bestaansveiligheid staat op de tocht. In de ziekteperiode moeten zij te snel beslissingen nemen over hun toekomst waarvan ze de gevolgen soms moeilijk kunnen overzien. Daarbij vraagt de LCR zich af welke winst er wordt behaald. Werkgevers vinden vooral de kosten van ziekte en re-integratie te hoog, maar daar wordt niets aan gedaan. De LCR heeft enkele uitgangspunten genomen om het wetsvoorstel te kunnen beoordelen. Daarbij staan burgergerichte dienstverlening, herstelkansen en werkhervatting, eigen regie en meer zekerheid centraal. Tenslotte is het de vraag of de wet uitvoerbaar is. 

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.