Bijstandsblog 4: Wat nu met de toeslagen?

Uit de bijstand. Dat is me gelukt. Maar ik heb nog wel een inkomen rond het bestaansminimum. Wat betekent dat eigenlijk precies? Nou in mijn geval betekent het dat ik net iets meer verdien dan de bijstand, maar dat ik met mijn salaris nog onder het minimumloon zit. Het minimumloon per maand dus. Dat komt omdat ik een medische urenbeperking heb en niet fulltime kan werken. Ik heb wel nog recht op bijzondere bijstand. In mijn geval gaat dat om een regeling tegemoetkoming meerkosten in verband met mijn beperking. Hierdoor ontvang ik iedere maand een extra bedrag.
En ik heb toeslagen.

Let op dat je geen geld moet terugbetalen

Iedereen waarschuwt mij voor het gedoe met de toeslagen. ‘Let op dat je geen geld moet terugbetalen’. Na één telefoontje naar de gemeente en een tweede naar de Belastingdienst (inclusief iets van 6o minuten in de wachtrij) kwam ik achter het volgende. Bijzondere bijstand telt niet als inkomen en wordt daarom niet bij het jaarinkomen wordt opgeteld.
De hoogte (of laagte) van je (bruto)jaarinkomen is belangrijk omdat de hoogte van toeslagen daarvan afhangt. Ik heb nu mijn jaarinkomen van 2022 verhoogd en mijn inkomen van 2023 opnieuw ingeschat.
Mijn jaarinkomen van 2022 heb ik berekend door mijn verschillende inkomens bij elkaar op te tellen aan de hand van mijn jaaropgaven. Voor de bijstand is dat altijd lastig omdat de bijstandsuitkering een zogenaamde netto uitkering is. Pas aan het einde van het jaar wordt de uitkering vertaald naar een bruto bedrag. Het bedrag wat ik terug moest betalen over 2022 viel mij mee. Ik hoop dat het klopt. Ik kan pas echt zien of het goed is gegaan, als ik mijn belastingaangifte heb gedaan.

De rekening van de gemeentelijke belastingen viel op de mat

Toen ik mijn inkomen van 2023 heb geschat, bleek ik ook daar te moeten terug betalen, maar het bedrag viel mij ook mee. Gelukkig heb ik even met de Belastingdienst kunnen afspreken dat ze het bedrag over de resterende 9 maanden verdelen, en niet in een keer van mijn rekening afschrijven.
En ja hoor, net toen ik hier mee klaar was viel de rekening van de gemeentelijke belastingen op de mat. Daar kan ik dit jaar helaas echt geen vrijstelling meer voor aanvragen want mijn netto inkomen zit er net ietsjes boven.
Ik wacht nog op de brief van Duo, om te kijken of mijn studieschuld moet aflossen en hoeveel dat dan is.
Oftewel, wees je bewust van de veranderingen in toeslagen als je uit de bijstand komt. Probeer, hoe moeilijk het ook is, elke maand een bedrag te sparen voor dit soort uitgaven.
Anders sta je in no time meteen weer in het rood.

Jenna

Ik ben Jenna, heb een lichamelijke beperking en heb 10 jaar in de bijstand gezeten. Ik deel mijn ervaringen en die van anderen in deze blogs. Wil je jouw ervaring met de bijstand delen? Dat kan. Onderaan elke blog vind je een mogelijkheid om aan Hetgaatovermij van de LCR (en aan mij) een reactie te sturen. Alle verhalen worden verzameld, anoniem gemaakt om zo verandering in jouw situatie en die van anderen in de bijstand brengen.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.