Arbeidsparticipatie mensen met een beperking één van laagste in Europa

werkennaarvermogenDe groep mensen met een kleine arbeidsbeperking die geen uitkering hebben, vallen letterlijk tussen wal en schip. Zij krijgen geen steun om aan het werk te gaan. Dat, zo vindt de LCR, moet veranderen. De LCR kaart verschillende knelpunten aan in een brief aan de Tweede Kamer voor het Algemeen Overleg Arbeidsongeschiktheid. 


Een van de schrikbarende conclusies is dat de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking in Nederland één van de laagste in Europa is. De overheid blijkt één van de grote veroorzakers van de instroom in de WIA te zijn. De LCR vindt dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. De overheid moet ernaar streven om binnen drie jaar weer op het gemiddelde van de instroom in andere sectoren te zitten.Lees verder

De verrassing: sneak preview van de Cliënt in Beeld-prijs film
Schermafbeelding 2019-03-25 om 10.45.13De genomineerden voor de Cliënt in Beeld-prijs 2019 zijn al kort voorgesteld. Op het LCR-congres van 11 april 2019 worden ze in een mooie film gepresenteerd. Wat hebben ze precies gedaan? Waarom is hun inzending zo bijzonder? Waarom moet u op één van hen stemmen. Kijk snel mee (klik op de afbeelding) en meld u direct aan voor het LCR-congres in Utrecht zodat u mee kunt stemmen voor de Publieksprijs. Nog 4 dagen... en dan is de inschrijvingstermijn gesloten.

Column LCR-voorzitter Gerrit van der Meer: het systeem

Gerrit van der Meer zag de documentaire 'Lost Boys, 5 jaar later' met daarin een indrukwekkend portret van een jongen die uit alle macht uit de schulden probeert te komen. De absurde situaties waarin hij belandt. En de boosheid die Van der Meer voelt omdat 'het systeem' zo mensonterend is en kennelijk te ingewikkeld om te veranderen. De column van maart gaat dan ook over deze situatie. Armoede en schulden komt als thema ook zeker terug in het LCR-congres op 11 april: hiervoor kunt u zich nog aanmelden.


Lees verder

Genomineerde 4 Cliënt in Beeld-prijs is...
Clientenraad_deVallei-1De Cliëntenraad De Vallei, regionale Cliëntenraad Werk en Inkomen Veenendaal, Rhenen en Renswoude heeft signalen opgevangen van cliënten dat de klachtenprocedure bij de gemeente drempels opwerpt. Het is daardoor voor de gemeente lastig om te leren van de klachten die binnenkomen. Ook mist de gemeente signalen. Deze cliëntenraad heeft hiervoor een ongevraagd advies opgesteld hoe de gemeente hier anders mee kan omgaan. 
Op het LCR-congres van 11 april 2019 in Utrecht kunt u mee bepalen wie de Publieksprijs krijgt. Wordt het de Cliëntenraad De Vallei van Veenendaal, Rhenen en Renswoude of een van de andere genomineerden? 
Meld u NU aan voor het LCR-congres om uw stem te kunnen uitbrengen!

Genomineerde 3 Cliënt in Beeld-prijs is...
Adviesraad VWIDe werkgroep Werken en Participeren van de Adviesraad VWI in Apeldoorn is aan de slag gegaan met het onderwerp 'Beschut werk'. De leden van de werkgroep wilden vooral zicht krijgen op de Apeldoornse cliënten Beschut werk. Welke rechten en arbeidsvoorwaarden hebben zij eigenlijk? En hoe zit het met de landelijke rechten en arbeidsvoorwaarden Beschut werk? De werkgroep is aan de slag gegaan en heeft waardevolle informatie bovengehaald waardoor een eerste verkenning eigenlijk een lopend project is geworden. Op het LCR-congres van 11 april 2019 in Utrecht kunt u mee bepalen wie de Publieksprijs krijgt. Wordt het de werkgroep Werken en Participeren van de Adviesrad VWI of een van de andere genomineerden? 
Meld u NU aan voor het LCR-congres!

Genomineerde 2 Cliënt in Beeld-prijs is...
PartraadAmdamDe Amsterdamse Participatieraad is met de Cliënttelefoon de tweede genomineerde van de Cliënt in Beeld-prijs 2019. Via die weg worden al enkele jaren veel klantcontacten opgedaan. Het is, sinds 2017, zelfs een gratis 0800-nummer. Over het algemeen is de Cliënttelefoon een erg goed middel om het contact met de achterban te onderhouden. De gesprekken leveren veel signalen op die aan de gemeente worden doorgegeven. Door de Cliënttelefoon is de Participatieraad in staat de stem van de cliënten in zijn adviezen door te laten klinken, maar dat niet alleen. Via deze weg wordt ook aan individuele belangenbehartiging gedaan. Op het LCR-congres van 11 april 2019 in Utrecht kunt u ook bepalen wie de Publieksprijs krijgt. Wordt het de Amsterdamse Participatieraad of een van de andere genomineerden? Meld u NU aan voor het LCR-congres en beslis mee!

Genomineerde 1 Cliënt in Beeld-prijs is...
Wijstaanop'Wij staan op!' is de eerste genomineerde voor de Cliënt in Beeld-prijs 2019 die hier wordt voorgesteld. Jongvolwassenen met een beperking leiden deze stichting. De organisatie is actief in de politieke lobby voor het verbeteren van wet- en regelgeving zodat die ondersteunend is in plaats van beperkend. Door de unieke manier van optreden en de inzet van eigen ervaringen heeft de organisatie bijvoorbeeld de aandacht gevestigd op het schrappen van loondispensatie. De groep jongeren is vaak in de media te zien geweest en kon het eigen verhaal goed vertellen. Dat tezamen met hun enthousiasme en doorzettingsvermogen is aansprekend. Op het LCR-congres van 11 april in Utrecht kunt u mede bepalen wie de publieksprijs wint. Wordt het 'Wij staan op!' of een van de andere genomineerden die de komende dagen bekend worden gemaakt. 
Meld u aan voor het LCR-congres en beslis mee!

Top 3 meest gelezen nieuwsberichten:

     

Beschut aan de bak