Na overlijden partner blijft nabestaande achter in complete chaos


Begraafplaats-vrouw-kinderen-650367397De dood is een zekerheid. Dat de partner goed verzorgd achterblijft, is dat helaas niet. Veel nabestaanden krijgen bij het verlies van hun partner te maken met administratieve rompslomp en financiële zorgen. De Algemene nabestaandenwet is sinds 1996 flink versoberd. Rouwverlof is zeer beperkt. Onvolledige informatie van pensioenfondsen en de Belastingdienst zorgen voor onnodige problemen zoals naheffingen en terugvorderingen. Dit zijn de meest gedeelde ervaringen van ervaringsdeskundigen in het LCR-advies over de Algemene nabestaandenwet. De situatie van nabestaanden is voor de LCR onacceptabel. De LCR heeft daarom een advies met aanbevelingen voor de korte én lange termijn naar de Tweede Kamer gestuurd voor het debat over de Algemene nabestaandenwet op 27 mei 2019.


Eenzaam en opstapelende problemen

Veel nabestaanden krijgen door allerlei oorzaken geen toegang tot begeleiding of rouwverwerking. De zoektocht naar oplossingen is vaak eenzaam en iedereen moet opnieuw het wiel uitvinden, omdat kennis meestal niet op één plek beschikbaar is. Problemen stapelen zich vaak op door een mix van financiële nood, verdriet en de zorg voor kinderen die niet langer kan worden gedeeld.


Aanbevelingen LCR

De oplossing ligt niet in een overlijdensrisicoverzekering. Het is voor veel mensen die ziek zijn, zelfstandig ondernemer zijn of die te weinig inkomen hebben, niet haalbaar om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De premie hiervoor is simpelweg onbetaalbaar. Een alternatieve, collectieve oplossing zou beter zijn. Het hele pakket aan oplossingen staat in de aanbevelingen van de LCR. 


Klik voor: 

de LCR-brief aan de Tweede Kamer met het advies over Anw (LCR-TK-19-0024)
Bijlage (bij LCR-TK-19-0024) met praktijkvoorbeelden 'Na het overlijden van je partner'Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 21 mei 2019 15:19:49


Vraag en antwoord