LCR zaterdag 20 juni op NPO 1 over privacy


ph467077179-privacy‘Wij zeggen wel eens gekscherend over Suwinet bij gemeenten: dat is een open riool’. Het is een citaat van Else Roetering van de Landelijke Cliëntenraad in een uitzending van Argos op NPO 1 zaterdag 20 juni tussen 14.00 en 15.00 uur. Het onderwerp: privacy. Of liever het gebrek eraan en de slechte bescherming van de burgers. Beluister alvast de vooraankondiging van het radioprogramma (klik).

Mensenrecht
Privacy is een van de mensenrechten. En toch vinden gemeenten dat kennelijk niet belangrijk genoeg om daar met de uiterste zorgvuldigheid mee om te gaan. In 2013 voldeed 4 procent van de gemeenten aan de normen voor beveiliging van persoonsgegevens. Dit aantal is nu gestegen naar 17 procent. Maar daarmee is het in 83 procent van de gemeenten mogelijk dat bijvoorbeeld ambtenaren die daar niets in te zoeken hebben ook zo maar gegevens van burgers kunnen raadplegen.

Inspectie
‘Het is goed dat aan het onderwerp aandacht wordt besteed, want deze resultaten zijn echt beschamend’, laat de LCR weten. Het rapport van de Inspectie SZW waarin de cijfers zijn vermeld, is inmiddels verschenen. De LCR zal hierover zeker aan de bel trekken.
Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 19 juni 2015 07:59:44

Vraag en antwoord