LCR dringt bij Kamer aan op tolerantie en échte oplossingen Participatiewet


cadeau-shutterstock_1566319918

Het komt alleen écht goed als de Participatiewet wordt gewijzigd. Tot die tijd bepleit de LCR tolerantie als het gaat om giften en bijdragen in levensonderhoud. De LCR vraagt aan Kamerleden om dit in te brengen in het Algemeen Overleg over de Participatiewet van 8 februari 2021. 


Vergissing? Fraudeur

Al jaren komen er signalen binnen over mensen die zich vergissen bij opgave van informatie voor de Participatiewet en daardoor worden aangemerkt als fraudeur. Of van bijstandsgerechtigden die veel te hard en zonder goed wederhoor worden gestraft voor het aannemen van hulp. Daar moet een einde aan komen. 


Slechter af dan in strafrecht

In de brief aan de kamerleden schetst de LCR een beeld van bijstandgerechtigden die slechter af zijn dan mensen die met Justitie in aanraking komen. Een burger is daar onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Wie een uitkering heeft, komt de 'omgekeerde bewijslast' tegen. Wie niet op tijd informatie verstrekt, kan boetes of straf verwachten waarvan de ergste is: stoppen van de uitkering. Zo worden burgers meteen in de problemen gebracht. 


Simpel Switchen

Veel gemeenten kennen dit probleem en zoeken naar oplossingen. Simpel Switchen is hier een voorbeeld van. Maar ook zij lopen tegen grenzen aan. En burgers zijn over het algemeen degenen die aan het kortste eind trekken.


Klik voor: Brief van de LCR aan de Tweede Kamer over schenkingen en giften Participatiewet 8 februari 2021.


Lees ook:
Berichten in de media over de 'Wijdemeren'-kwestie en vergelijkbare situaties

Uitzending 1 Nieuwe solidariteit: Wat is solidariteit

Uitzending 2: Solidariteit in de praktijk

Banenafspraak brief van de LCRTwitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 05 februari 2021 12:04:19

Vraag en antwoord