Kostendelersnorm: kosten hoger dan besparing


ZwartBoek-0006

Mensen vinden het lastiger om elkaar te helpen. Meer mensen komen in de financiële problemen. Het aantal daklozen stijgt. Participeren wordt steeds moeilijker. Dit zijn enkele conclusies uit het Zwartboek dat Groot MO/GGz overleg Amsterdam gisteren, 21 september, presenteerde over de kostendelersnorm. Het advies: schaf deze maatregel af. De LCR ondersteunt deze conclusie van harte.

 

Schrijnend

Bij het Groot MO/GGz overleg komen steeds schrijnender verhalen binnen die het rechtstreekse gevolg zijn van de invoering van de kostendelersnorm. Een vrouw met ernstige gezondheidsproblemen zou gratis geholpen kunnen worden, maar vanwege de wetgeving moet er een commerciële huurprijs worden gevraagd. De hulp kan niet worden geboden.


Geldproblemen

Ouders of grootouders die hun (klein)kinderen willen helpen, zien hiervan af, omdat dit directe gevolgen heeft voor hun uitkering. Een alleenstaande moeder met 2 jonge kinderen huurt een woning, maar de huurovereenkomst voldoet niet aan de strenge voorwaarden. Daardoor wordt zij gekort op haar uitkering. Een jongen met ernstige GGz-problemen woont bij zijn vader, maar die kan door de korting op zijn uitkering de huur niet meer betalen.


Afschaffen

De conclusie van alle voorbeelden is dat de kostendelersnorm zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Deze maatregel streeft zijn doel voorbij en de kosten voor de samenleving lopen enorm uit de hand.

‘Wij adviseren om op korte termijn eerst in beeld te krijgen wat de gevolgen van deze maatregelen zijn, voordat die wordt ingevoerd’, stel Groot MO/GGz overleg Amsterdam. ‘De kostendelersnorm gaat ervan uit dat mensen kosten delen. Dit is vaak helemaal niet het geval.’


Klik voor: Zwartboek Kostendelersnorm Groot MO/GGz overleg Amsterdam

 

Op de foto: aanbieding van het Zwartboek Kostendelersnorm

 Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 22 september 2015 10:37:40

Vraag en antwoord