Gewogen quotum: arbeidsbeperkten een eerlijke kans bieden


TS-werk-quotum-57570911De omschrijving van de doelgroep voor de banenafspraak en het quotum arbeidsbeperkten leidt tot oneerlijke concurrentie binnen de doelgroep. Aan de andere kant wil het kabinet de mensen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans bieden. De Landelijke Cliëntenraad (LCR) steunt daarom het voorstel van Ieder(in) voor een gewogen quotum: mensen tellen mee voor het quotum aan de hand van hun vermogen om het wettelijke minimumloon te verdienen. Zo blijven álle mensen met een arbeidsbeperking interessant voor werkgevers.

 

Meetellen

De LCR steunt dit voorstel omdat duidelijk is dat veel mensen met een arbeidsbeperking die nu al werken mogelijk niet onder het quotum vallen. Ze hebben zich verder rontwikkeld en verdienen te veel. Daarnaast dreigen in de toekomst ook de mensen met de minste kansen op de arbeidsmarkt uit de boot te vallen als zij zich doorontwikkelen. Als zij namelijk in staat om meer dan het wettelijk minimumloon te verdienen, dan tellen zij ook niet meer mee voor het quotum.

 

Aantrekkelijker voor werkgever

De LCR stelt: 'Het voordeel van een gewogen quotum is dat het voor een werkgever aantrekkelijk blijft om iemand in dienst te nemen én te houden. Niemand wordt uitgesloten. De effectiviteit en de haalbaar van de baanafspraken worden hierdoor sterk vergroot.'

 

Klik voor: brief aan de Tweede Kamer over banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten.

 

 Foto: ThinkstockphotoTwitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 03 december 2014 12:35:19

Vraag en antwoord