Extra column: Labbekakken


Normaal gesproken schrijft Gerrit van der Meer als LCR-voorzitter één keer per maand een column. Hij maakt hierop een uitzondering als daar reden toe is. Dit is zo'n voorbeeld. De uitspraak over bijstandsgerechtigden van Hans de Boer als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft veel stof doen opwaaien.

Mijn dag begon slecht. Bij het ontbijt lees ik altijd de Volkskrant. Het woord ‘Labbekakken’ en de foto van werkgeversvoorzitter Hans de Boer, trokken direct de aandacht. Het zal toch niet, dacht ik, dat de belangrijkste lobbyist in politiek Den Haag met zijn standpunt over de sociale zekerheid in dit land niet verder komt dan populistische borrelpraat? Kennelijk wel.

 

Labbekakken in de uitkering? Hans de Boer heeft dus werkelijk geen idee. Hij snapt duidelijk niets van de omstandigheden waardoor mensen in de bijstand komen. Hij brengt het alsof mensen daarvoor gekozen hebben. En legt het aspergesteken, ook voor academici, vervolgens niet voor als een keuze, maar als iets dat moet. Dat je met zulke typische seizoensarbeid niet uit de bijstand komt vergeet hij dan ook nog maar even. Zijn conclusie is al jaren bekend en daardoor helemaal versleten: de bijstand moet omlaag. Zou Hans nou echt denken dat bijstandgerechtigden dan wel die baan kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn? Wij werken op een steenworp afstand van elkaar maar hij bevindt zich toch in een compleet andere wereld. Waarin de talloze onderzoeken die aantonen dat die financiële prikkel niet werkt, kennelijk niet worden gelezen.

 

Ja, 700.000 WW’ers en een half miljoen mensen in de bijstand, dat is een probleem en daar moet wat aan gebeuren. Ik roep al jaren dat ik als voorzitter van de LCR een zo klein mogelijke achterban wil. Maar het pleiten voor zulke gemakkelijke, populistische en niet werkende oplossingen draagt daar niets aan bij. Als het zo gemakkelijk was, hadden we het namelijk al lang gedaan.

Zojuist hoorde ik op de radio dat premier Rutte afstand nam van de uitspraak van De Boer. Hij wilde er niet meer over zeggen, om degene die de uitspraak had gedaan niet verder in de problemen te brengen (!). De Boer, op zijn beurt, betreurt de uitspraak en had niemand willen kwetsen.

Ik vind het slappe excuses.

Van iemand op zijn positie verwacht ik uitspraken die prikkelend zijn. Maar ik verwacht ook dat iemand als Hans de Boer voor goede oplossingen wat meer moeite wil doen. Dat hij zich serieus verdiept in de mensen waar het om gaat. Inzicht verwerft in wat wel en niet werkt.

En als je dat niet doet omdat je het te veel moeite vindt, omdat je het gemakkelijker vindt om niet langer na te denken voordat je iets de wereld inslingert? Dan is dat pas echt labbekakken!

 
Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 24 juni 2015 17:09:02

Vraag en antwoord