Doorstroom vanuit praktijkonderwijs naar baanafspraken stagneert


Jobcoach1Het praktijkonderwijs heeft signalen afgegeven dat hun leerlingen niet worden toegelaten tot de doelgroep van de baanafspraken. Voorheen werden deze leerlingen met succes aangemeld voor de Wajong. Ook anderen die tot dit jaar werden toegelaten tot de werkregeling van de Wajong of een Wsw-indicatie kregen, worden nu afgewezen voor de banenafspraak. De LCR maakt zich hier zorgen over en heeft de kwestie over de baanafspraken aangekaart bij staatssecretaris Klijnsma van SZW.


Reëel probleem

De LCR is niet de enige die dit soort signalen krijgt. Uit een nieuwsbericht van de VNG (23 maart Gemeente, investeer in werkproces doelgroep baanafspraak) blijken meerdere partijen de kwestie te bespreken. De staatssecretaris heeft al aangegeven dat zij bij reële problemen in de praktijk samen met gemeenten en UWV naar een oplossing wil zoeken. De vraag is wie bepaalt of er een reëel probleem is!


Onafhankelijk onderzoek

De LCR pleit voor een onafhankelijk onderzoek waarin de afgeronde beoordelingen worden bekeken. De vragen die hierbij gesteld moeten worden zijn:

- Wordt wel met een adequaat beoordelingskader gewerkt om te bepalen of iemand het wettelijk minimumloon kan verdienen?

- Zijn de afwijzingen te wijten aan de aanmelder die de juiste doelgroep niet voor ogen heeft?

- Is de wijze van beoordelen te streng?


Klik voor: brief van de LCR aan staatssecretaris Klijnsma over baanafsprakenTwitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 17 april 2015 15:49:59

Vraag en antwoord