Column LCR-voorzitter Gerrit van der Meer: vakantie


Gerrit van der Meer, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, schrijft elke maand een column waarin hij reflecteert op actuele gebeurtenissen. Dit keer gaat het over vakantie en de bijstand. Mensen met een bijstandsuitkering die alleen onder bepaalde voorwaarden op vakantie zouden mogen. Dit valt onder de categorie 'rare ideeën', stelt Van der Meer, die alleen leiden tot negatieve beeldvorming. Klik hier voor: eerdere columns.


Als u dit leest geniet ik van mijn vakantie. Misschien leest u dit zelf wel op de camping (raad ik u niet aan) of bekijkt u dit stuk nog eens na terugkeer (veel beter). Of misschien behoort u bij de mensen, die zich helemaal geen vakantie kunnen veroorloven. Dan schrijf ik deze column vooral voor u. Hoe dan ook, vrijwel zeker heeft niemand het deze zomer meer over het rare idee dat VVD Kamerlid Sjoerd Potters had over vakantie voor mensen in de bijstand. Dat bent u vast al weer vergeten, want in de tussentijd is de aandacht natuurlijk al lang naar iets anders uitgegaan. Bij voorbeeld dat het een mooi WK toernooi was, aan het eind waarvan Duitsland toch weer won en Nederland heel mooi derde werd. Dus fris ik uw geheugen maar even op.

 

Potters vond dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen pas een half jaar na de aanvraag op vakantie naar het buitenland mogen. En dan ook nog maximaal twee weken en alleen als ze braaf hun best hebben gedaan om een baan te vinden. Pas na een jaar en aantoonbare prestaties op de arbeidsmarkt mag een bijstandsgerechtigde vier weken op vakantie naar het buitenland. Potters snapt dus niet, dat je met een bijstandsuitkering vaak helemaal niet met vakantie kunt, omdat je dat gewoon niet kunt betalen.

 

Het slaat natuurlijk nergens op. Wil de bijstandsgerechtigde die ooit van zijn uitkering vier weken naar een het buitenland op vakantie is geweest, zich melden? Ziet u het beeld? Je gaat langs de sociale dienst om bijstand aan te vragen en dan meteen even langs het reisbureau. Bijstand geregeld en nu lekker op vakantie. Gebakken lucht dus en volgens mij weet Sjoerd Potters dat zelf ook. Ik heb hem vaak gesproken en ik weet dat hij niet dom is.

 

Waarom dan toch dat rare idee? Ik kan wel een paar beweegredenen bedenken. Misschien wilde hij, vlak voor het Kamerreces, nog even media-aandacht trekken. Gelukt, vooral dat even. Misschien wil hij Nederland nog eens duidelijk maken, dat het ‘genieten’ van een uitkering verplichtingen met zich meebrengt. En dat je dus niet moet denken dat je, als je niet werkt, toch zomaar op vakantie mag. Wat mij betreft faliekant mislukt, en ik denk ook wat u betreft. Misschien wilde hij toch nog eens proberen om mensen met een uitkering al weer negatief in beeld te brengen. Gelukt? Weet ik niet.

 

Dit soort rare ideeën leidt tot niets, behalve misschien tot negatieve beeldvorming. En daar erger ik mij al jaren enorm aan. Mensen met een uitkering wegzetten als mensen die het best goed hebben en een luxe leventje leiden zonder zich daarvoor in het zweet te werken. De uitkering als voorrecht, waar anderen jaloers op zijn en waar de werkenden krom voor liggen. En dan dát beeld gebruiken om nog strengere regels te maken of om op uitkeringen te bezuinigen. En vooral de illusie wekken dat er door die nóg strengere regels steeds minder mensen afhankelijk zullen zijn van een uitkering. Terwijl dat laatste nog nooit duidelijk is geworden of met cijfers kon worden onderbouwd.

 

Na het schrijven van deze column ga ik met vakantie. Ik hoop dat u dat deze zomer ook kunt doen en als dat zo is, wens ik u daar heel veel plezier bij. En ik wens Sjoerd Potters ook een heel mooie vakantie. Ik hoop dat hij goed uitrust, zodat hij na het zomerreces weer de energie heeft om eens een goed gesprek te voeren met een aantal mensen in de bijstand. Vakantieverhalen uitwisselen bij voorbeeld. Maar nog beter om deze mensen eens behoorlijk te leren kennen. Dan weet hij niet alleen over wat hij het heeft, maar ook over wie.Klik:

Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 22 januari 2015 11:32:40

Vraag en antwoord