Column LCR-voorzitter Gerrit van der Meer: Banenafspraak


Gerrit van der Meer, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, schrijft elke maand een column waarin hij reflecteert op actuele gebeurtenissen. Deze keer belicht hij een bijeenkomst met mensen met een arbeidsbeperking. Wat vinden zij dat er moet gebeuren om aan de slag te komen? Wat is hun droombaan? Welke ervaringen hebben zij? En tenslotte: hoe kunnen in totaal 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan het werk komen? Luisteren naar ervaringsdeskundigen is en blijft belangrijk. Klik hier voor: eerdere columns.

Waarom zijn er nog maar zo weinig nieuwe banen voor mensen met een beperking? De afspraak tussen werkgevers, vakbonden en kabinet om 125.000 banen voor mensen met een beperking te creëren, heeft tot op heden nog niet tot veel resultaten geleid. De mogelijke redenen hebben we uitgebreid besproken met baanaanjagers Aart van der Gaag (100.000 banen bij bedrijven) en Hans Spigt (25.000 banen bij de overheid).

 

En wat als we nu eens mensen zelf vragen wat de (on)mogelijkheden en de wensen zijn? Dat bedachten we samen met Hans Spigt. Het resultaat? Een bijeenkomst met mensen uit de doelgroep in The Colour Kitchen in Utrecht: een uitermate geschikte locatie want the Colour Kitchen wil mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt helpen bij het vinden van werk.

Maar liefst 22 mensen met lichamelijke, psychische en verstandelijke beperkingen zijn aanwezig. Iedereen is gekomen, vaak na een lange reis. Gespreksleider Pieter Hilhorst nodigt aanvankelijk de aanwezigen nog indringend uit om voor de hele groep – met daarbij ook Hans Spigt, Annette Zomerdijk (de rechterhand van Aart van der Gaag) en vertegenwoordigers van de LCR – hun verhaal te doen. Na een half uur is dat niet meer nodig: hij is er vooral om her en der mensen af te remmen, zodat iedereen aan bod komt. Alle verhalen komen voorbij: verdrietige én inspirerende verhalen, goede voorbeelden en typische ervaringen van hoe het niet moet, maar ook nog verhalen met veel humor. De energie en de kracht van de deelnemers is voor iedereen voelbaar.

 

‘Wat is je droombaan?’, is de eerste vraag die de deelnemers in kleine groepen beantwoorden. Pieter Hilhorst geeft er een aardig voorbeeld van. Hij wil erg graag in Ajax 1 spelen, maar het zit er vanwege zijn leeftijd (hij is 49 jaar) niet in. Aan talent geen gebrek.

Hij daagt iedereen uit om vooral bijzondere kwaliteiten te benoemen: wat kan jij wat een ander niet kan? Kan jij je bijvoorbeeld heel goed concentreren op ingewikkeld werk? Of laat je je, doordat je niet goed hoort, niet zo snel afleiden? Kun je door je ervaringen met jouw lichamelijke beperking beter inleven in een ander?

Volgende punt is: wat hebben mensen nodig om die droombaan te krijgen én om die unieke kwaliteiten en talenten daadwerkelijk in te zetten? De opmerkingen hierop zijn opvallend:

• Ik heb mijn droombaan al!

• Mijn jobcoach is nog altijd belangrijk. Ook na vijf jaar werken bij dezelfde baas. Gelukkig is dat goed geregeld.

• Mijn leidinggevende (in een mislukte proefplaatsing) hield totaal geen rekening met mijn beperking.

• Mislukken bestaat niet, want als iets niet gaat zoals je dacht, heb je toch wat geleerd.

• Mijn spasme belemmert me niet om een waardevolle bijdrage te leveren, ik heb alleen een kans nodig en die heb ik gekregen van een werkgever die het begrijpt.

• Als ik vraag om informatie bij UWV dan krijg ik die niet. UWV weet niet goed raad met hoogopgeleidde jonggehandicapten.

• Ik moet mijn eigen tijd in kunnen indelen en gelukkig is dat goed geregeld bij mijn huidige werkgever.

 

Hebben we na deze bijzondere bijeenkomst de volledige analyse gemaakt en de oplossing gevonden? Nee natuurlijk niet. Al is het maar omdat dé oplossing niet bestaat. Maar de deelnemers hebben, net als de LCR, Hans Spigt en Annette Zomerdijk, meer inzicht gekregen in wat er nodig is om droombanen te realiseren. We hebben vooral veel energie gekregen. Iedereen is geïnspireerd uit deze bijeenkomst gekomen. Ook nu blijkt maar weer eens: de echte deskundigen zijn de ervaringsdeskundigen. En goede (job)coach is goud waard.

 

 Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 21 december 2015 15:35:55

Vraag en antwoord