Column LCR-voorzitter Gerrit van der Meer: Allemaal


Gerrit van der Meer, voorzitter van de LCR, bespreekt elke maand een actuele kwestie. In september is dat traditiegetrouw Prinsjesdag. Een heel positieve Prinsjesdag deze keer waarop we te horen kregen dat we er ALLEMAAL op vooruit gaan. Die constatering houdt de LCR-voorzitter tegen het licht. En wat blijkt? Alles wat er in de crisisjaren vanaf is gegaan, komt er echt niet bij. Dus iedereen er wat bij, maar sommigen krijgen wat meer dan anderen. Als de inkomensplaatjes tenminste kloppen... Klik hier voor eerdere columns.


Heeft u al een feestje gevierd? We gaan er volgend jaar namelijk allemaal op vooruit!
‘Voor de kracht van de samenleving is het positief dat mensen volgend jaar meer te besteden krijgen, zowel de brede middengroep van mensen met een modaal inkomen als ouderen en uitkeringsgerechtigden.’ Zo heeft de koning het zelf gezegd, dus dan moet het wel kloppen.
Maar de koning schrijft de troonrede niet zelf, dat doet het kabinet. Dan wil ik dus toch even weten waar zij die verbetering van de koopkracht vandaan halen. Dat komt voor een groot deel door een daling van de inkomstenbelasting en uit meer werk dat moet lonen. Maar voor de meeste mensen met een uitkering geldt niet dat zij zoveel inkomen hebben dat ze veel inkomstenbelasting moeten betalen. En ja, er gaan dit en volgend jaar meer mensen een baan vinden, en dat is erg goed nieuws, maar helaas: dan blijven er nog veel mensen over voor wie dat (nog) niet lukt.

Waar we wel allemaal last van krijgen is de btw-verhoging voor de dagelijkse boodschappen. Veel mensen bezuinigen al jarenlang enorm op hun boodschappen omdat ze gewoonweg niet meer kunnen betalen. Extra bezuinigen is voor hen echt niet mogelijk.
Dat de btw-verhoging in die koopkrachtplaatjes al is meegerekend geloof ik best. 
Ook de huurverhoging en de duurdere energierekening zaten in de berekening. En ik weet zeker dat de mensen die deze berekeningen hebben gemaakt beter kunnen rekenen dan ik. Maar dan blijf ik toch zitten met twee feiten. Ten eerste komen de koopkrachtplaatjes van Prinsjesdag maar zelden uit, vooral voor mensen die toch al een heel laag inkomen hadden. Ten tweede laten de tabellen zien dat de laagste inkomens er het minst op vooruit gaan: 0,8 %. En 0.8 % van weinig is veel minder dan 1,5 % van veel. Dat kan ik zelfs uitrekenen.

Toen we er in de crisisjaren allemaal op achteruit gingen was dat precies andersom: hoe lager het inkomen, hoe groter de inkomensdaling. Met uitzondering van mensen met een mooi pensioen, want daar was de daling het grootst. De stelling dat mensen met een heel klein inkomen en gepensioneerden de prijs van de crisis betaalden klopt dus gewoon. Zij worden door de plannen van 2019 bij lange na niet gecompenseerd. Ook niet als de inkomensplaatjes deze keer wel de juiste voorspellingen geven.Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 21 september 2018 20:14:23


Vraag en antwoord