Brandbrief flexibele schil naar ministerie SZW


maaltijdbezorger-shutterstock_1336905011Ook in april heeft de LCR signalen verzameld over zaken die niet goed gaan in deze coronacrisis. In de tweede brief met ervaringen uit de praktijk laat de LCR aan minister Koolmees én staatssecretaris van Ark weten ernstige zorgen te hebben over de flexibele schil. Heel veel mensen die daaronder vallen en voor wie wel premie is afgedragen, vissen achter het net. Ze komen niet in aanmerking voor een WW-uitkering omdat er te weinig weken zijn gewerkt, ze vallen niet onder een van de crisismaatregelen zoals Tozo, Now of Togs*. 


'Het is mooi dat het kabinet allerlei groepen 'redt'', zegt voorzitter Amma Asante. 'Maar het is wel heel zuur dat deze mensen die wél premie hebben betaald in de kou blijven staan. De LCR vindt dat voor álle medewerkers die geraakt worden door de crisis een oplossing moet worden gevonden en coulant moet worden omgegaan met regels.'


Schrijnend

Op verzoek van het ministerie van SZW verzamelt de LCR knelpunten in de praktijk. De problemen met de flexibele schil zijn extra schrijnend omdat op allerlei andere vlakken wel zeer ruimhartig allerlei financiële regelen worden getroffen. Zzp'ers die nooit premie betalen, hebben een eigen crisisregeling gekregen. Voor bedrijven die personeel in dienst moeten kunnen houden, is wat gevonden. En bedrijven die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, is ook een hulppakket.

Het gaat hier om mensen die in de laatste 36 maanden niet 26 weken hebben gewerkt, maar voor wie wel premie is betaald. Dat betekent: geen ww en vaak geen bijstand omdat dan aan allerlei andere voorwaarden voldaan moet worden zoals géén eigen vermogen en geen verdienende partner. Het is extra zuur als bijvoorbeeld bij zzp'ers geen partnertoets of vermogenstoets wordt toegepast om hen vooruit te helpen.

In mei komt de LCR met een nieuwe 'coronabrief'. 

Klik voor: Coronacrisis II - brandbrief LCR inzake flexibele schil.


*)

Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
Now: tijdelijke Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid

Togs: Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 28 april 2020 17:42:13

Vraag en antwoord