Bezuinigen op nabestaandenuitkering? Stelsel laat nu al grote gaten zien!


Man-kind-graf-shutterstock_178991309Tot grote verbijstering van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) wil het kabinet gaan bezuinigen op de nabestaandenuitkering. Het idee is dat alleen weduwen en weduwenaars die geen andere inkomsten hebben hierop een beroep op kunnen gaan doen. ‘Het wegvallen van een partner is al traumatisch, laat staan het wegvallen van een volledig inkomen. Niet iedereen kan een extra overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zzp’ers hebben geen recht op een nabestaandenpensioen van een werkgever. Er zitten nu al grote gaten in de dekking van het nabestaandenstelsel!’


Niet sluitend

Al in mei vorig jaar heeft de LCR aan de bel getrokken omdat het stelsel voor nabestaanden niet sluitend is. Er zijn ook grote problemen gesignaleerd bij de afwikkeling van belastingen na overlijden van de partner. De Stichting van de Arbeid (STAR) komt binnenkort met een advies over het nabestaandenstelsel. Iedereen kijkt daar naar uit. 


Geen onderzoek

Het kabinet schetst nu in een notitie over nabestaandenregelingen een opvallend positief verhaal over de doelmatigheid van het beleid. Het lijkt erop dat er geen onderzoek is gedaan onder mensen die getroffen zijn door het verlies van een partner. De LCR heeft een dergelijke onderbouwing wel geleverd.


Anw nieuwe stijl

De financiële redzaamheid van nabestaanden wordt zwaar overschat. Het feit dat gezinnen steeds meer uit tweeverdieners bestaan betekent niet dat zij ook op één inkomen rond kunnen komen. Daarom pleit de LCR voor een nabestaandenpensioen nieuwe stijl – een voorziening die toekomstbestendig is en voor iedereen kan gelden.


Klik voor:Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 19 februari 2020 17:39:59


Vraag en antwoord